Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ανεξέλεγκτα «σέρνεται» ο ιός λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας

Για πολλοστή βδομάδα καταγράφεται αύξηση στους πανδημικούς δείκτες, με τους νεκρούς με κορονοϊό να ξεπερνούν τους 100, τις εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία να εκτινάσσονται εκ νέου, όπως και τα κρούσματα. Οπως αποτυπώνει η υποτυπώδης έκθεση του ΕΟΔΥ που αφορά το διάστημα 10 - 16 Οκτώβρη, άλλοι 107 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την αρχή της πανδημίας στους 33.426 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της βδομάδας αναφοράς ήταν 74, ενώ κατά 23% αυξήθηκαν οι εισαγωγές (+31% την προηγούμενη βδομάδα), φτάνοντας τους 1.351 ασθενείς. Το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ Covid είναι 54,72%,

Η αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 8%, φτάνοντας τις 55.242. Αν ληφθεί υπόψη η υποκαταγραφή λόγω της ανύπαρκτης ουσιαστικά επιδημιολογικής επιτήρησης, με τα τεστ να είναι ελάχιστα, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Μάλιστα, το 21% των κρουσμάτων αφορά επαναλοιμώξεις, επιβεβαιώνοντας ότι ο ιός σέρνεται ανεξέλεγκτος. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.081.981.

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν: Πάτρα (+170%), Λάρισα (+60%), Ηράκλειο (+97%), Αγιος Νικόλαος (+50%), Χανιά (+44%), Ξάνθη (+19%), Βόλος (+30%). Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (+6%), στην Αλεξανδρούπολη (+5%) και στην Αττική (0%).

Και μείωση του προσδόκιμου ζωής

Η μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία αναδεικνύει την αθλιότητα που έχει διαμορφώσει στα συστήματα Υγείας η πολιτική της ΕΕ, αντανακλάται και στη μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικής Ερευνας του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Κέντρου Δημογραφικής Επιστήμης Leverhulme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναλύοντας τη θνητότητα το διάστημα 2015 - 2021.

Η χώρα με το μεγαλύτερο πλήγμα στο προσδόκιμο ζωής είναι η Βουλγαρία, όπου μειώθηκε 43 μήνες στη διάρκεια της πανδημικής διετίας 2020 - '21. Η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Χιλή εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια προσδόκιμου ζωής το 2021 σε σχέση με το 2020. Στην Ανατολική Ευρώπη, μάλιστα, η κλίμακα απωλειών λόγω πανδημίας βρέθηκε ανάλογη με την κρίση πρόωρης θνησιμότητας που είχε συμβεί με την καπιταλιστική παλινόρθωση, ύστερα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ