Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η κυβέρνηση την τρομοκράτηση και τις διώξεις εφέδρων στρατιωτών

Eurokinissi

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης και Θ. Παφίλης απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα από την κυβέρνηση η προσπάθεια τρομοκράτησης και οι διώξεις σε βάρος εφέδρων στρατιωτών, με αφορμή το γεγονός ότι εργαζόμενοι και φοιτητές καλούνται από στρατιωτικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για την περήφανη στάση τους απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και μάλιστα δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Στην Ερώτησή τους σημειώνεται: «Η κυβέρνηση καθημερινά εντείνει τα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την καταστολή και ποινικοποίηση εργατικών και λαϊκών αγώνων αξιοποιώντας ακόμα και μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης - υποκλοπών και καταγραφής ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαίωση της παραπάνω κυβερνητικής κατάπτυστης πρακτικής αποτελεί το πρόσφατο απαράδεκτο γεγονός, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας, εργαζόμενοι και φοιτητές να καλούνται τηλεφωνικά από στρατιωτικές αρχές για να δώσουν εξηγήσεις για την περήφανη στάση τους ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μάλιστα, μετά την έναρξη του πολέμου, οι διαμαρτυρίες των στρατευμένων μέσα στα στρατόπεδα όλης της χώρας εντάθηκαν για τη μη συμμετοχή της χώρας μας στη σύγκρουση των ιμπεριαλιστών.

Η κυβέρνηση είναι ανήσυχη από τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο, τόσο από στρατευμένους όσο και από τους γονείς τους και παίρνει τα μέτρα της εντείνοντας τον εκφοβισμό, τις απειλές και την τρομοκράτηση νέων στρατευμένων.

Γι' αυτές τις δίκαιες διαμαρτυρίες των στρατευμένων ορισμένοι από αυτούς τιμωρήθηκαν άδικα από την κυβέρνηση, το υπουργείο και τις διοικήσεις για τη στάση τους. Ωστόσο αυτό δεν ήταν ικανό να κάμψει τις αντιδράσεις τους.

Μάλιστα, συνάντησαν τη στήριξη των μαζικών φορέων της νεολαίας, του εργατικού κινήματος, ευρύτερα των λαϊκών οικογενειών, οι οποίοι ασχολήθηκαν, διεκδίκησαν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους.

Η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για να πείσει τη νεολαία ότι ο στρατευμένος δεν έχει δικαιώματα. Η προηγούμενη κοινωνική τους δραστηριότητα για τη διεκδίκηση και λύση των προβλημάτων στην εργασία, στη σχολή, στη ζωή τους γενικότερα δεν σταματάει στην πύλη των στρατοπέδων.

Είναι όμως γνωστό ότι οι στρατευμένοι διατηρούν τα πολιτικά τους δικαιώματα, έχουν άποψη και θέσεις για τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα της ζωής μέσα στις στρατιωτικές μονάδες. Ακόμη διατηρούν τις επαφές τους με τους συλλόγους και τα σωματεία που συμμετείχαν πριν παρουσιαστούν για τη στρατιωτική τους θητεία. Εχουν άποψη για τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι αντίθετοι και έχουν απαιτήσει να σταματήσει η λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για να σταματήσει κάθε προσπάθεια κλήσης εφέδρων, που πρόσφατα απολύθηκαν, για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη στάση που κράτησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των νέων στρατευμένων να εκφράζουν τις απόψεις τους!

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις απέναντι στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια. Σε δήλωσή του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., σημειώνει:

«Απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς των στρατιωτικών αρχών να καλούν τηλεφωνικά έφεδρους για να δώσουν εξηγήσεις, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας, γιατί τόλμησαν να ταχθούν ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Με την έγκριση της κυβέρνησης η στρατιωτική διοίκηση προχωρά σε κλήτευση όχι κατά τη διάρκεια της θητείας αλλά μετά την απόλυσή τους. Μας δίνεται έτσι το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι με τον τρόπο αυτό η διοίκηση προσπαθεί να αποφύγει αυτό που φοβάται: Τον γενικότερο ξεσηκωμό των φαντάρων σε στήριξη των συναδέλφων τους. Αν τους καλούσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι μονάδες τους και επομένως το σύνολο του στρατεύματος θα είχαν να αντιμετωπίσουν κύματα στήριξης των διωκόμενων, τόσο εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και από τους συναδέλφους τους φαντάρους. Στο πλαίσιο έντασης της καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι στρατιωτικές αρχές επιδιώκουν προφανώς να επιβάλουν κλίμα φόβου και σιωπής στα στρατευμένα παιδιά, πετυχαίνοντας τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Ετσι εγκαλούνται οι φαντάροι που, ενεργώντας όπως επέβαλλε η συνείδησή τους, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, για να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αλλωστε τόσο η συμμετοχή στον πόλεμο όσο και οι βάσεις, εκτός όλων των άλλων, εγκυμονούν κινδύνους για τον λαό και τη χώρα.

Τα ίδια αυτά νέα παιδιά, που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, συγχρόνως είναι από εκείνα που υπηρετούν τη θητεία τους στα σύνορα της πατρίδας. Είναι από αυτά τα παιδιά που "το λέει η καρδιά τους" και θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, αν χρειαστεί να υπερασπιστούν τα σύνορα της χώρας.

Το δικαίωμα των νέων στρατευμένων να εκφράζουν τις απόψεις τους είναι αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο.

Είμαστε στο πλευρό των στρατευμένων παιδιών του λαού και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά τους!

Καλούνται δημοκράτες συνάδελφοι στρατιωτικοί να ακυρώσουν την όποια σχετική διαδικασία έχει δρομολογηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ