Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Καινοτομίες» στην αντεργατική επίθεση

Ρήτρες... «αποζημίωσης» της εργοδοσίας από τους εργαζόμενους

«Βουτώντας» στο αστείρευτο αντεργατικό οπλοστάσιό της, η μεγαλοεργοδοσία στις ΗΠΑ ανασύρει και «εκσυγχρονίζει» εργαλεία για να διασφαλίζει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, καθώς οι άθλιες συνθήκες εργασίας σε πολλούς κλάδους και ειδικότητες, η εντατικοποίηση και τα χαμηλά ημερομίσθια υποχρεώνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους να υποβάλλουν παραιτήσεις, η εργοδοσία επιχειρεί να τους δέσει «χειροπόδαρα» απαιτώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να «αποζημιώνεται» γι' αυτές!

Αξιοποιώντας μια παλιότερη σχετική αντεργατική πρόβλεψη, όλο και περισσότεροι εργοδότες εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους μαζί με το συμβόλαιο πρόσληψης να υπογράφουν μια συμπληρωματική δήλωση που τους δεσμεύει να καταβάλουν «χρηματική αποζημίωση» σε περίπτωση παραίτησης.

Ως πρόσχημα για την προκλητική αξίωση προβάλλεται η παροχή «εκπαίδευσης» από την εργοδοσία. Τα εν λόγω συμφωνητικά ονομάζονται «Training Repayment Agreement Provisions» (με το αρκτικόλεξο TRAP να παραπέμπει... στη λέξη παγίδα), που σημαίνει «Συμφωνία Καταβολής Αποζημίωσης για Εκπαίδευση».

Στοιχεία του Ινστιτούτου Cornell Survey Research αναφέρουν ότι από το 2020, τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει «δεσμευτεί» με μια τέτοια συμφωνία, η οποία τους αναγκάζει να καταβάλλουν ακόμα και χιλιάδες δολάρια στην επιχείρηση σε περίπτωση παραίτησης, με την δικαιολογία ότι «εκπαιδεύτηκαν» σε «νέα» αντικείμενα ή υπηρεσίες. Οπως καταγγέλλεται από πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι διέθεταν από πριν όλα τα πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης, η εν λόγω «εκπαίδευση» αφορά σε μια τυπική επανάληψη πραγμάτων που ήδη γνώριζαν, ή πρακτικές οδηγίες για το πολύ συγκεκριμένο πόστο εργασίας στην επιχείρηση.

Απολύσεις 1.000 εργαζομένων της «Microsoft»

Το ίδιο διάστημα το αμερικανικό μονοπώλιο «Microsoft» απέλυσε 1.000 υπαλλήλους από διάφορα τμήματα στις ΗΠΑ, σε μία ακόμα αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ηδη πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, ανάμεσά τους οι «Meta Platforms» (πρώην Facebook), «Twitter» και «Snap», έχουν πραγματοποιήσει απολύσεις και έχουν περιορίσει τις προσλήψεις τους τελευταίους μήνες, φορτώνοντας στους εργαζόμενους τον «λογαριασμό» για την προβλεπόμενη επικείμενη οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η «Microsoft» είχε ανακοινώσει τον Ιούλη ότι καταργήθηκε ένας «μικρός» αριθμός θέσεων εργασίας και ότι θα αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό της συν τω χρόνω, ενώ έκανε λόγο για «προσαρμογές» στην κατανομή του δυναμικού της.

Συλλήψεις απεργών φορτηγατζήδων

Στις συλλήψεις 20 απεργών φορτηγατζήδων του Σωματείου Teamster προχώρησαν τη Δευτέρα οι αστυνομικοί στο Νιου Ιγκλαντ της Μασαχουσέτης, ενώ εμπόδισαν την αποχώρηση 100 εργαζομένων από κέντρο διανομής τροφίμων της αμερικανικής εταιρείας τροφίμων «Sysco Corporation», που αναλαμβάνει τον ανεφοδιασμό αλυσίδων εστίασης, σχολείων, νοσοκομείων, κ.λπ.

Περίπου 300 οδηγοί της εταιρείας «Sysco Corporation» ξεκίνησαν από την 1η Οκτώβρη απεργία διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και επιδόματα. Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης, αποθήκες τροφίμων της εταιρείας στο Πλάιμπτον (νότια της Βοστόνης) δουλεύουν με το ένα τρίτο του προσωπικού.

Απεργία πραγματοποιήθηκε και σε παράρτημα της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, με τους απεργούς να πετυχαίνουν συμφωνία για αυξήσεις μισθών.

Παράλληλα σε απεργία κατέβηκαν 101 εργαζόμενοι στην εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette ζητώντας νέες Συλλογικές Συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ