Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ανησυχία» για την «πιο επιθετική Κίνα»

Με φόντο την ολόπλευρη όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, έκανε λόγο για μια Κίνα «πιο επιθετική στο εξωτερικό» και «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που συντόνιζε η προκάτοχός του Κοντολίζα Ράις, ο Μπλίνκεν περιέλαβε τη σχέση των δύο πλευρών στις «πιο προκλητικές» και «πιο σύνθετες», αναγνωρίζοντας βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια «στο προσκήνιο και το επίκεντρό» της έχει βρεθεί ο ανταγωνισμός τους, αλλά και ισχυριζόμενος ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει να παραιτηθεί από τη συνεργασία, αναφέροντας ως παράδειγμα τα ζητήματα της «κλιματικής αλλαγής» (γύρω από τα οποία βέβαια εκτυλίσσονται εντονότατοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί).

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν εστίασε στις εξελίξεις γύρω από την Ταϊβάν. Την ώρα που η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη της Ταϊβάν απέναντι στο Πεκίνο, όπως και τη δική της στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Κίνα άλλαξε την προσέγγισή της στο θέμα και «αντί να επιμείνει στο "status quo" που δημιουργήθηκε με θετικό τρόπο, (έχει λάβει) μια θεμελιώδη απόφαση ότι το "status quo" δεν είναι πλέον αποδεκτό και το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση σε ένα πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εάν δεν λειτουργήσουν τα ειρηνικά μέσα, τότε (οι Κινέζοι) θα χρησιμοποιήσουν καταναγκαστικά μέσα, και πιθανώς εάν τα μέσα καταναγκασμού δεν λειτουργήσουν, τότε ίσως εφαρμοστούν τα ισχυρά μέσα για την επίτευξη του στόχου τους. Αυτό είναι που διαταράσσει βαθιά το "status quo" και δημιουργεί τεράστιες εντάσεις».

Νέα ένταση μεταξύ Βρετανίας και Κίνας

Στο μεταξύ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, έκανε λόγο για «απολύτως απαράδεκτη» μεταχείριση, καταγγέλλοντας την αντίδραση από το προσωπικό του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ απέναντι σε διαδήλωση υπέρ της «δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ». Ο Κλέβερλι μίλησε για «ειρηνικές και νόμιμες» διαδηλώσεις και τόνισε ότι αυτές «διεξήχθησαν σε βρετανικό έδαφος».

Η βρετανική αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «μια μικρή ομάδα ανδρών βγήκε από κτίριο και ένας άνδρας σύρθηκε στον χώρο του προξενείου και δέχθηκε επίθεση». Αναφέρεται ότι ο άνδρας χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο. «Οταν δω τις λεπτομέρειες αυτής της έρευνας, θα αποφασίσω τι περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε», ανέφερε ο Κλέβερλι.

Από την πλευρά της, η Κίνα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στη βρετανική κυβέρνηση, αφού πρώτα το βρετανικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει τον Κινέζο επιτετραμμένο στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί. Το Πεκίνο υποστήριξε ότι «ανησυχητικά στοιχεία» μπήκαν παράνομα στην περιοχή του προξενείου και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλειά του, προσθέτοντας ότι «οι διπλωματικοί θεσμοί οποιασδήποτε χώρας έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη και τον σεβασμό των χώρων τους». Υποστήριξε μάλιστα πως ορισμένοι υπάλληλοι του προξενείου «τραυματίστηκαν».

Ασκήσεις στην Κορεατική Χερσόνησο

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του προχωρά σε νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, δεσμεύοντας πόρους που ανήκουν στη δικαιοδοσία της, οργανισμών ή/και προσώπων που ενέχονται στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, επειδή «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τις επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ιαπωνία και σε διεθνές επίπεδο».

Προχτές βράδυ (ώρα Ελλάδας), η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε βολές πυροβολικού προς τα ανοιχτά των ακτών της χώρας. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Νότιας Κορέας, έπεσαν περίπου 100 οβίδες προς τα ανοιχτά των δυτικών ακτών και άλλες 150 προς τα ανοιχτά των ανατολικών ακτών.

Η δε Νότια Κορέα τη Δευτέρα ξεκίνησε την ετήσια στρατιωτική άσκηση «Hoguk». Η άσκηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο και πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τα πρόσφατα, αναβαθμισμένα γυμνάσια με ΗΠΑ και Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ