Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπροσωπεία της «Χαμάς» στη Δαμασκό για «εξομάλυνση» σχέσεων

Από την χθεσινή συνάντηση στην Δαμασκό
Από την χθεσινή συνάντηση στην Δαμασκό
Συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, είχε χτες στη Δαμασκό αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων, έπειτα από μεσολάβηση του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Η «Χαμάς», που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, είχε στο παρελθόν στενές σχέσεις με τη συριακή κυβέρνηση, ωστόσο αυτές επιδεινώθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη χώρα να προκαλούν «ανακατατάξεις» στην περιοχή. Ο τότε επικεφαλής της «Χαμάς», Χάλεντ Μεσάλ, έφυγε από τη Δαμασκό το 2012 και εγκαταστάθηκε στο Κατάρ.

Στη χτεσινή συνάντηση, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της «Χαμάς» ήταν ο υπεύθυνος αραβικών σχέσεων της οργάνωσης, Χαλίλ αλ Χάγια, ο οποίος μετά τις επαφές δήλωσε: «Θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση είναι ιστορική και αποτελεί μια νέα αφετηρία για κοινή παλαιστινιακή - συριακή δράση».

Πάντως, μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, που ολοκληρώνει την επίσκεψή της σήμερα, δήλωσαν ότι είναι ακόμη νωρίς να ανακοινωθεί πότε θα έχει ξανά μόνιμη έδρα εκπροσώπησης η «Χαμάς» στη Δαμασκό.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω συνάντηση «εξομάλυνσης» σχέσεων μετά από 10 χρόνια έρχεται μετά την υπογραφή της ενδοπαλαιστινιακής διακήρυξης συμφιλίωσης μεταξύ «Χαμάς», «Φατάχ» και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που υπογράφηκε στις 13 Οκτώβρη στο Αλγέρι.

Κινητικότητα τουρκικών δυνάμεων στο φόντο συγκρούσεων στη βόρεια Συρία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει από τις 8/10 στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, με αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών δεκάδων τζιχαντιστών και Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αλλά και αμάχων.

Πληροφορίες του «Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι στο διάστημα αυτό σκοτώθηκαν 48 τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα» (Hayat Tahrir al-Sham, HTS), μισθοφόροι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και περίπου 10 άμαχοι.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παρέβησαν τους όρους της συμφωνίας που είχε πετύχει η Τουρκία, προβλέποντας την αποχώρηση των τζιχαντιστών από το Αφρίν και άλλες πόλεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συγκρότηση μιας «ενιαίας» διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάφλεξη των συγκρούσεων έδωσε αφορμή στον τουρκικό στρατό για ενίσχυση των θέσεών του και κλιμάκωση της «κινητικότητάς» του στην περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν χτες σε δημοσιογράφους ότι αναπτύχθηκαν τουρκικά τεθωρακισμένα γύρω από το Καφρ Τζάνα, μια δύσβατη περιοχή, την οποία κατέλαβε τη Δευτέρα η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), εκτοπίζοντας δύο αντίπαλες ομάδες αντικαθεστωτικών ενόπλων οι οποίες ωστόσο ανήκουν στον ίδιο συνασπισμό δυνάμεων που στηρίζεται από την Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ