Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνονται οι κόντρες στη Βουλή των Κοινοτήτων

«Δέσμευση» για «τριπλό κλείδωμα» της αύξησης των συντάξεων τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού πήρε χτες το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας. Ωστόσο, η ίδια αρνήθηκε να επαναλάβει την ίδια διαβεβαίωση για τα προνοιακά επιδόματα και την «εξωτερική» βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς φάνηκε να στρέφεται στη «λύση» της περικοπής των κρατικών δαπανών, μετά την ανατροπή του προηγούμενου σχεδίου οικονομικής πολιτικής που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτέμβρη, καταρρακώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την κυβέρνησή της.

Ενα ζήτημα ωστόσο προκύπτει από το γεγονός πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τρας, Τζέρεμι Χαντ, ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί για αύξηση των συντάξεων ανάλογα με το επίπεδο του πληθωρισμού τον Απρίλη όπως αναμενόταν.

Πάντως, χτες, μερικές ώρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη χορήγηση αδειών γεωτρήσεων με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης, που είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής στο περιβάλλον (fracking), η Τρας υποστήριξε πως η ψήφος σε αυτό το νομοσχέδιο συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

Τελικά χτες βράδυ το νομοσχέδιο για το fracking υπερψηφίστηκε, αφού εγκρίθηκε με 326 ψήφους υπέρ και 230 κατά.

Αργότερα χτες βράδυ ανακοινώθηκε και η «παραίτηση» της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, μέσω μίας ιδιαιτέρως δηκτικής επιστολής, και η αντικατάστασή της από τον πρώην υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Το πρόσχημα για την «παραίτηση» της Μπρέιβερμαν ήταν η αποστολή μηνύματος αλληλογραφίας από προσωπικό της λογαριασμό και όχι τον υπουργικό. Αίσθηση προκάλεσε και μία τρίτη παραίτηση: Πρόκειται για την βουλευτή των Συντηρητικών, Γουέντι Μόρτον, που ήταν η αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε στο ινστιτούτο Ipsos ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ