Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον κομμουνιστή δημιουργό Δημήτρη Κατσικογιάννη

Το έργο του σπουδαίου κομμουνιστή ζωγράφου και γλύπτη Δημήτρη Κατσικογιάννη, που φέτος συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από τον θάνατό του, ανέδειξε η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ με εκδήλωση που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο στο Μουσείο «Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Καϊκής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Τρικάλων, ο οποίος στάθηκε στη διαχρονική προσπάθεια του ΚΚΕ για την ανάδειξη του έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη, και η Αννα Σπανοπούλου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής της ΕΠ Θεσσαλίας και ιστορικός Τέχνης, η οποία αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες της Θεσσαλίας και τη συνεισφορά τους στην ΕΑΜική Αντίσταση.

Η Σαβίνα Λίτση, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και ιστορικός Τέχνης, αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και το έργο του δημιουργού. Συνοψίζοντας σημείωσε ότι «στο επίκεντρο της τέχνης του είναι πάντα ο άνθρωπος και δη ο άνθρωπος του μόχθου και της βιοπάλης, ο απλός λαϊκός και καταπιεσμένος άνθρωπος, ο προλετάριος αγωνιστής και ο πρωτοπόρος στους ταξικούς αγώνες κομμουνιστής, σε αντιδιαστολή με το καπιταλιστικό σύστημα και τους φορείς του. Η έννοια του λαού, στο έργο του, δηλώνει το ταξικά προσδιορισμένο κοινωνικό σώμα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και όσων συνολικά είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από το καπιταλιστικό σύστημα. Το έργο του Κατσικογιάννη είναι από τις λίγες περιπτώσεις που είναι τόσο ξεκάθαρα ταξικά προσανατολισμένο, διαποτισμένο από τις αξίες και τα ιδανικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Εξάλλου, και για τον ίδιο το ζητούμενο ήταν να συμβάλει με την τέχνη του στην επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας».


Η Σ. Λίτση ανέδειξε και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Μουσείο, τονίζοντας την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διάσωση, την ταξινόμηση, την ψηφιοποίηση και την έκθεση του συνόλου του έργου του Δ. Κατσικογιάννη, ούτως ώστε να είναι προσιτό σε όλους. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το κτίριο του μουσείου βρίσκεται έξω από τον αστικό ιστό των Τρικάλων, γεγονός που δυσκολεύει την πρόσβαση σε αυτό. Οι επισκέψεις στον χώρο γίνονται αποκλειστικά κατόπιν αδειοδότησης και προγραμματισμένου ραντεβού με τον δήμο, μόνο τις ώρες που λειτουργεί το εργοτάξιο της ΔΕΗ, ενώ δεν υπάρχει κάποια φροντίδα ή φύλαξη του χώρου του μουσείου.

Τα πάνω από 2.000 έργα του Δημήτρη Κατσικογιάννη που βρίσκονται εδώ - περίπου 1.200 έργα ζωγραφικής σε ξηρό παστέλ και πάνω από 120 ανάγλυφα και γλυπτά σε γύψο - παραμένουν αταξινόμητα, χωρίς καταλογογράφηση, σε έναν χώρο ακατάλληλο για μουσειακή και εκθεσιακή χρήση, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου και φέρει σοβαρές ζημιές. Τα έργα του Κατσικογιάννη - εκτιθέμενα και μη - βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, καθώς έχουν προσβληθεί από μούχλα, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που κινδυνεύουν να καταστραφούν, εάν δεν συντηρηθούν από ειδικούς συντηρητές το συντομότερο δυνατό. Τόσο ο δήμος Τρικάλων όσο και το κράτος φέρουν ουσιαστική ευθύνη για την απαξίωση αυτής της δωρεάς των έργων του Δημήτρη Κατσικογιάννη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, το έργο του αγωνιστή καλλιτέχνη παραμένει κατά κύριο λόγο άγνωστο στο ευρύ κοινό, ενώ και η ιστοριογραφία της Τέχνης μοιάζει να το αγνοεί, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς για τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους επίσημους φορείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ