Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Απορρίπτει πληρωμές σε ρούβλια για ρωσικό αέριο

Η μία διαφωνία και διάσταση συμφερόντων μετά την άλλη έρχονται στο προσκήνιο μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν, ιδιαίτερα στο πεδίο της Ενέργειας, με φόντο και τη διαρκή προσπάθεια του Καζακστάν να επωφεληθεί από τις αντιρωσικές κυρώσεις, με αντίστοιχες συμφωνίες με τη Δύση.

Ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν υποστήριξε πως οι εταίροι της Ρωσίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (EEU) θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής νομισμάτων με τα οποία θα πληρώνουν για το φυσικό αέριο, και όχι να περιορίζονται στο ρωσικό ρούβλι.

Η EEU συζητά τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και η Ρωσία έχει προτείνει τη χρήση του ρουβλίου ως νομίσματος πληρωμής, δήλωσε ο Μπ. Ακτσουλάκοφ.

Η Μόσχα, εν μέσω των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, απαίτησε από τις λεγόμενες «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια, αποσκοπώντας παράλληλα στην πάγια επιδίωξη για μείωση του ρόλου του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές.

Αλλά το Καζακστάν, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ (EEU) και με αποθέματα υδρογονανθράκων, αντιδρά στην πρόταση για επέκταση των πληρωμών σε ρούβλια και στην EEU, λέγοντας πως «αυτό πρέπει να είναι μια επιλογή η οποία θα μπορεί να επιλέγεται από τα μέρη μιας σύμβασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ