Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέος γύρος εντάσεων στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου

Νέο γύρο εντάσεων μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου προμηνύουν οι ανακοινώσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλμπιν Κούρτι, την Πέμπτη, ότι από 1η Νοέμβρη θα κατάσχονται όσα οχήματα κυκλοφορούν χωρίς κοσοβάρικες πινακίδες. Από το καλοκαίρι είχε δοθεί μια νέα δίμηνη παράταση (Σεπτέμβρης - Οκτώβρης) στα παζάρια για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είχε σταθεί αφορμή για συγκρούσεις και εκατέρωθεν επιστράτευση των δυνάμεων ασφαλείας, στη μεθόριο των δύο πλευρών. Επίσης, έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο όνομα διασφάλισης της «σταθερότητας στην περιοχή», ενώ δυναμώνει το παζάρι για τους όρους εξομάλυνσης των σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας, σε μια περίοδο που ΕΕ και ΗΠΑ εντείνουν τις παρεμβάσεις για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό να ανακοπεί η διείσδυση Ρωσίας - Κίνας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται και οι ευρωατλαντικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και διεθνή αναγνώριση του προτεκτοράτου, όπως και για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Σερβία - με δεδομένο ότι αυτή αποτελεί έναν από τους συμμάχους της Ρωσίας στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στη μεθόριο με το Κόσοβο βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους, Γκόραν Ράκιτς, δήλωσε ότι ο σερβικός πληθυσμός θα αντισταθεί, κάνοντας λόγο και για οδοφράγματα που μπορούν να στηθούν πάλι σε οδικές αρτηρίες που συνδέουν το βόρειο Κόσοβο με τον νότο. Ο Βούτσιτς συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, μετά το οποίο διαμήνυσε σε δηλώσεις του: «Δεν παραδιδόμαστε! Οι σερβικές πινακίδες στο Κόσοβο παραμένουν». Πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι εγγυάται την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα ανεχτεί διώξεις και χρήση βίας κατά των Σέρβων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η νέα σερβική κυβέρνηση (με πρωθυπουργό και πάλι την Αννα Μπρνάμπιτς) έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με 157 ψήφους υπέρ (σε σύνολο 250) και 68 κατά. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) αλλά έχει τη στήριξη και μειονοτικών κομμάτων. Θυμίζουμε ότι στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει (ξανά) ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ιβιτσα Ντάτσιτς (ως ΥΠΕΞ), που υποστηρίζει τη διατήρηση συνεργασιών με τη Ρωσία.

Από τη μεριά της, πάντως, η Μπρνάμπιτς - στην προγραμματική της ομιλία - είπε ότι «ο απώτερος στρατηγικός προορισμός της Σερβίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνεχίζεται η περιοδεία φον ντερ Λάιεν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχίζει τη νέα της περιοδεία στην περιοχή. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Σκόπια - πρώτο της σταθμό - υπογράφτηκε συμφωνία Βόρειας Μακεδονίας-FRONTEX, σύμφωνα με την οποία η FRONTEX θα συμμετέχει περισσότερο στη φύλαξη των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας, επικαλούμενη και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Στην Πρίστινα, η Ευρωπαία αξιωματούχος επανέλαβε ότι πληρούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους «πολίτες του Κοσόβου», ως νέο στάδιο στην πορεία διεθνούς αναβάθμισης του προτεκτοράτου. Επόμενοι σταθμοί στην περιοδεία της είναι η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ