Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζει «δημόσιες δίκες» για συλληφθέντες

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως θα πραγματοποιήσουν δημόσια δίκες για πάνω από 1.000 συλληφθέντες στην Τεχεράνη «για κεντρικό ρόλο σε ανατρεπτική δράση», στο πλαίσιο διαδηλώσεων και ταραχών που σημειώνονται στο Ιράν από τις 17 Σεπτέμβρη με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία «ήθους» γιατί δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα.

Ο επικεφαλής των δικαστικών αρχών του Ιράν, Γολάμ Χοσεΐν Μοχενί Ετζέι, δήλωσε πως όσοι σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν και να ανατρέψουν την ιρανική κυβέρνηση εξαρτώνται από «ξένους» και γι' αυτό θα τιμωρηθούν σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο νόμος.

Στο πλαίσιο των πιέσεων προς το Ιράν χτες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να συμπεριλάβει τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης στη «μαύρη λίστα» των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως έχουν κάνει επί πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ από το 2018. Η ίδια επιβεβαίωσε πως σχεδιάζεται ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Την Κυριακή οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Τεχεράνη και άλλες ιρανικές πόλεις. Ξεχώρισε μεταξύ άλλων η κινητοποίηση φοιτητών στο ισλαμικό πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης και η σύγκρουσή τους με αστυνομικούς. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν αρκετοί φοιτητές.

Χτες, δυνάμεις του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν ένα ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 11 εκατομμύρια λίτρα λαθραίων καυσίμων. Δεν έγινε άμεσα γνωστό το όνομα του πλοίου ούτε υπό ποια σημαία έπλεε. Επίσης το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες βράδυ πως επέβαλε κυρώσεις σε 10 Αμερικανούς (μεταξύ των οποίων ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα) και τέσσερις υπηρεσίες και οργανισμούς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Εθνοφρουράς και της CIΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ