Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα ναυάγια ξεριζωμένων σε Εύβοια και Σάμο

Επεισόδιο με την τούρκικη Ακτοφυλακή

Κατατρεγμένοι που διασώθηκαν στην Εύβοια, μετά από μάχη με τα κύματα
Κατατρεγμένοι που διασώθηκαν στην Εύβοια, μετά από μάχη με τα κύματα
Δύο ναυάγια ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών σε Εύβοια και Σάμο, με έναν νεκρό στη Σάμο και δεκάδες αγνοούμενους, μεγαλώνουν την αιματηρή λίστα των κατατρεγμένων που πνίγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ετσι, μετά το ναυάγιο της Σάμου, με τους 6 αγνοούμενους, ακολούθησε άλλο ένα ναυάγιο χτες, με 58 αγνοούμενους, αυτήν τη φορά στον Καφηρέα Εύβοιας. Ερευνες είναι σε εξέλιξη, ενώ εντοπίστηκαν 9 ξεριζωμένοι που ήταν στη βραχονησίδα Μανδηλού.

Συνολικά 68 άτομα ήταν στο σκάφος που βυθίστηκε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων. Οι ξεριζωμένοι επιβιβάστηκαν στη Σμύρνη. Το σκάφος βυθίστηκε νοτιοανατολικά της βραχονησίδας ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό. Επιπλέον, συνεχιζόταν η έρευνα σε περιοχή 3,8 μίλια νότια της Σαμιοπούλας για το άλλο ναυάγιο.

Επεισόδιο στη Σάμο

Οπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, χτες το πρωί φορτηγό πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί για να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων μία σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό που έπλεε στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την παραλαβή της.

Η τουρκική ακταιωρός μπήκε στην περιοχή ευθύνης των ελληνικών αρχών και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους του ΛΣ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος του ΛΣ, ενώ παράλληλα έκανε επίδειξη οπλισμού.

Με ανακοίνωσή της η τουρκική Ακτοφυλακή κλιμακώνει την πρόκληση, με τον ισχυρισμό ότι παρενοχλήθηκε από ελληνικά σκάφη και «στη συνέχεια το προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής πλήρωσε με τόκο με τον ίδιο τρόπο».

  • Αλλο ένα τροχαίο ατύχημα οχήματος με οδηγό διακινητή σημειώθηκε χθες το πρωί στον Εβρο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό προσφύγων και μεταναστών. Στο όχημα, που έφερε ολλανδικές πινακίδες, επενέβαιναν συνολικά 9 άτομα, ανάμεσά τους και ένα παιδί, ενώ δύο από αυτά είχαν τοποθετηθεί στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ