Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Να αποσυρθεί το έκτρωμα που παραδίδει τους ασθενείς βορά στην ιδιωτική Υγεία

Φύλλο και φτερό κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Δυναμώνουν οι αντιδράσεις από φορείς και σωματεία

Αντιδρούν και οι φοιτητές στο νομοσχέδιο
Αντιδρούν και οι φοιτητές στο νομοσχέδιο
Σε παναττική στάση εργασίας και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχώρησε την περασμένη Δευτέρα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης. Στο πλαίσιο των παραπάνω κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, όπου, όπως μεταφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, φάνηκε για μια ακόμα φορά η γύμνια των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Από τη μεριά της ΟΕΝΓΕ διατυπώθηκε ξεκάθαρα η απαίτηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να ορθώσει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, να πλιατσικολογήσει στις τσέπες των ασθενών που θα λαμβάνουν υπηρεσίες ανάλογα με τις πληρωμές τους, τινάζει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Αποδομώντας κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, από το γεγονός ότι οι ασθενείς γίνονται βορά στα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας, το «κριτήριο» στελέχωσης των κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία βάσει της προθυμίας των ιδιωτών γιατρών και όχι των λαϊκών αναγκών, το «τυρί στη φάκα» για τους γιατρούς προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στο τερατούργημα, υποκαθιστώντας τις αυξήσεις στους μισθούς με έξτρα αμοιβές κάνοντας εφημερίες, απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία τηρώντας και ιδιωτικό ιατρείο, οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν φύλλο και φτερό το κυβερνητικό αφήγημα!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πλευρά της, όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις αλλά επικαλέστηκε τη σημερινή άθλια κατάσταση που επικρατεί, που βέβαια έχει και τη δική της σφραγίδα, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στο ερώτημα για την άρνηση και της σημερινής κυβέρνησης να στελεχωθεί η ΜΕΘ Κοζάνης με ιατρούς: «Εχει 5 κρεβάτια και βάσει των προδιαγραφών, εάν έχει κάτω από 6 κρεβάτια δεν είναι ΜΕΘ, αλλά ΜΑΦ», ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, η οποία μέσα στην πανδημία βάφτιζε ΜΕΘ ένα κρεβάτι με αναπνευστήρα σε κοινό θάλαμο...

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για λογαριασμό των ομίλων της Υγείας, ενώ απέφυγε να δώσει καθαρή απάντηση σχετικά με την ημερομηνία που θα το φέρει στη Βουλή.

Η καταδίκη στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη εκφράστηκε μέσα και από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Οπως τονίστηκε, η λύση στους καθηλωμένους μισθούς των γιατρών δεν είναι να βγουν στην πιάτσα της αγοράς Υγείας για να βρουν πελατεία. «Δεν είναι λύση να τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής τους όσο και των ασθενών τους.

Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να "ξεπεράσει" τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει τη θεραπεία του.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι υγειονομικοί και όλος ο λαός να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν.

Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ", να μην περάσουν το νέο νομοσχέδιο και τα σχέδια για έναρξη των επί πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα ΠΦΥ, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες Υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Από τη συνέλευση αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε συλλογή υπογραφών των νοσοκομειακών γιατρών σε κείμενο που θα δηλώνει την απόρριψη του νομοσχεδίου και την ανάγκη άμεσης ικανοποίησης των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

Επίσης, να ξεδιπλωθεί μαζική ενημέρωση για τις τεράστιες αλλαγές στην πρόσβαση στην περίθαλψη που θα επιφέρει το νομοσχέδιο στον λαό της Θεσσαλονίκης, με περιοδείες στις πύλες των νοσοκομείων, στα εξωτερικά ιατρεία.

Και, τέλος, να πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το νομοσχέδιο, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη να σημάνει μαζική αντεπίθεση, από τους υγειονομικούς και όλο τον λαό μέσα από τα σωματεία τους, για να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τη συμμετοχή τους και στην απεργία στις 9 Νοέμβρη θα προβάλουν μαχητικά τις διεκδικήσεις τους.

Διαμαρτυρία για τη διεύρυνση του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες

Μία από τις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η αλλαγή στα ωράρια των φαρμακαποθηκών, κάνοντας πράξη μια από τις χρόνιες αξιώσεις της εργοδοσίας να λειτουργούν και το Σάββατο.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, σημειώνοντας: «Είναι προφανές ότι σε συνδυασμό με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που απογειώθηκε με τον νόμο Χατζηδάκη θέλουν να δώσουν αέρα στα πανιά των εργοδοτών, των μεγάλων φαρμακαποθηκών, για να διαλύσουν το ωράριο των εργαζομένων και να θωρακίσουν τα κέρδη τους».

Αντιδρούν και οι φοιτητές

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εκφράζουν και οι φοιτητές. Στο πλαίσιο αυτό παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που, μεταξύ άλλων, στη γνωστή λογική των «μπαλωμάτων» φέρνει αλλαγές στο αγροτικό (Υπηρεσία Υπαίθρου), με εξάμηνη απασχόληση σε κλινικές του παθολογικού τομέα και ένα εξάμηνο υπηρεσίας σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λπ., ενώ η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη με επικίνδυνα υποστελεχωμένα και υποεξοπλισμένα Κέντρα Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν, επισημαίνοντας ότι «η απόρριψη των προωθούμενων αλλαγών αποτελεί μονόδρομο, χωρίς αυτό να σημαίνει υποστήριξη του σημερινού υποστελεχωμένου συστήματος, το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξει, αφού η επιχειρηματική λειτουργία του είναι αυτή που έχει φέρει τα τραγικά αποτελέσματα για τους υγειονομικούς, τους ασθενείς, τους φοιτητές, τον λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, ενώ παράλληλα καλούν τον πρόεδρο του τμήματος, την κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας και τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να απορρίψουν το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα προσανατολίζονται σε κοινές δράσεις με τα σωματεία των υγειονομικών της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ