Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι αρχές της Κίνας έθεσαν χτες σε lockdown τη ζώνη γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone παγκοσμίως, μετά τον εντοπισμό εστίας κρουσμάτων κορονοϊού. Η οικονομική ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο Ζενγκζού, στην κεντρική Κίνα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο το οποίο διαχειρίζεται η ταϊβανέζικη εταιρεία «Foxconn», θα παραμείνει σε lockdown για 7 μέρες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Στο εργοστάσιο, όπου εργάζονται περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, εντοπίζονται από τα μέσα Οκτώβρη κρούσματα της Covid-19.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η αιθιοπική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης «Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι» (TPLF) κατέληξαν χτες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής σε συμφωνία για τη «μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ενωσης που μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία στην Πρετόρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί αναγνωρίζουν πλέον πως το Brexit ήταν λάθος, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Τζον Κέρτις, πρόεδρος του British Polling Council, μιας ένωσης δημοσκοπικών εταιρειών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «το Brexit είναι τώρα πιθανόν στο χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητάς του από τον Ιούνη του 2016». Ανέφερε ότι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως περίπου το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Brexit ήταν μια καλή απόφαση, σε σύγκριση με το 57% που πιστεύει το αντίθετο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, ο οποίος έχει «ενεργοποιηθεί» στην προεκλογική καμπάνια των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στη χώρα την επόμενη βδομάδα, ανέφερε ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα πληγούν», αν δεν αλλάξει το πολιτικό κλίμα, μετά την επίθεση με σφυρί που δέχθηκε ο σύζυγος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, μέσα στην οικία του ζευγαριού. Εναντίον του 42χρονου δράστη απαγγέλθηκαν κατηγορίες, μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και απαγωγής.

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Κενυάτης Πρόεδρος, Γουίλιαμ Ρούτο, επιβεβαίωσε την αποστολή περίπου 1.000 στρατιωτών στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, προκειμένου να συνδράμουν την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, MONUSCO, στην αναμέτρηση με την ένοπλη οργάνωση Μ23. Οι Κενυάτες στρατιώτες θα έχουν τη βάση τους στην πόλη Γκόμα. Χτες, πλήθη εξοργισμένων κατοίκων της Γκόμα έκαψαν οχήματα του ΟΗΕ κατηγορώντας τη διεθνή αποστολή για τη συνέχιση των βιαιοπραγιών των ενόπλων της Μ23.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ