Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσία
Οργανωτικά και ιδεολογικά καθήκοντα των κομμουνιστών

Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, που συνήλθε στις 29 Γενάρη στην τοποθεσία Γκόρκι Λένινσκιε, αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, για το προεδρικό αξίωμα της Ρωσίας. Η Ολομέλεια εξέτασε το ζήτημα «Για την τρέχουσα κατάσταση και τα καθήκοντα της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ». Κεντρική θέση στην εισήγηση που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, και στις συζητήσεις κατείχε η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών που διεξήχθησαν πέρσι σε πολλές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Ετσι, τονίστηκε ότι στα κόμματα, που ανήκουν στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, έμπαιναν τα καθήκοντα: να δημιουργηθούν Κομμουνιστικές Κοινοβουλευτικές Ομάδες στα Κοινοβούλια του Καζαχστάν και της Γεωργίας, να αυξηθεί η εκπροσώπηση των πατριωτικών δυνάμεων στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, μέχρι τη συνταγματική πλειοψηφία, να μην επιτραπεί να ανέβει στην εξουσία στο Τατζικιστάν το τσιράκι του ισλαμικού φονταμενταλισμού, να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Λεονίντ Κούτσμα στην Ουκρανία.

Ως θετικά αναφέρθηκαν στην Ολομέλεια τα εξής αποτελέσματα. Στο Καζαχστάν οι κομμουνιστές απόκτησαν κοινοβουλευτικό βήμα, αν και δεν μπορούν να συγκροτήσουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο είχε την υποστήριξη του 38% των πολιτών που συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές. Στο Τατζικιστάν οι κομμουνιστές υποστήριξαν τον εν ενεργεία πρόεδρο, ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην κοινωνία και βελτίωσαν τις δυνατότητες της προπαγανδιστικής και οργανωτικής δουλιάς μέσα στις μάζες.

Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των πατριωτικών δυνάμεων της Γεωργίας μ' επικεφαλής το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας δεν κατόρθωσαν να μπουν στο Κοινοβούλιο. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας φάνηκαν καθαρά οι ψεύτικοι σύμμαχοι, οι προβοκάτορες στο κομμουνιστικό κίνημα, που την τελευταία στιγμή πέρασαν με το μέρος του καθεστώτος.

Στο Καζαχστάν οι κυβερνώντες, σύμφωνα με τους ξένους παρατηρητές, περιφρόνησαν παντελώς τη γνώμη του λαού. Στην Ουκρανία υπέρ του Κούτσμα είχαν συγκεντρωθεί όλα τα μέσα (διοικητικά, υλικά - χρηματικά, τεχνολογικά και πληροφοριακά). Επιπλέον υπήρξε και ο απόλυτος έλεγχος των διαδικασιών από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας, και των ΜΜΕ. «Καθαρές και τίμιες εκλογές δεν υπάρχουν και πουθενά δεν προβλέπονται», αυτό ήταν το συμπέρασμα της Ολομέλειας.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην Ολομέλεια στις εκλογές για την Κρατική Δούμα της Ρωσίας. Επισημάνθηκε ότι ο συνασπισμός του ΚΚΡΟ έλαβε ένα 2% περισσότερες ψήφους απ' ό,τι το 1995, έχει τη μεγαλύτερη ομάδα στη Δούμα, διατήρησε τη θέση του προέδρου της και την καθοδήγηση του 1/3 των επιτροπών της Δούμας. Ωστόσο, ενώ στην προηγούμενη Δούμα το ΚΚΡΟ είχε 157 βουλευτές, στο ομοσπονδιακό ψηφοδέλτιο και στις μονοεδρικές περιφέρειες και μαζί με τους άμεσους συμμάχους του είχαν 206 έδρες, τώρα έχουν περίπου 140 βουλευτές, δηλαδή σχεδόν 20 λιγότερους. Το ΚΚΡΟ δεν μπόρεσε να πετύχει το στόχο των 300+1 ψήφων και τώρα, υπογράμμισε ο Σένιν, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα χρειαστεί να διεξαγάγει αμυντικές μάχες στο αστικό Κοινοβούλιο». Είναι αλήθεια ότι η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών από την ηγεσία του ΚΚΡΟ, που παρουσίασε στην Ολομέλεια ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Νικολάι Μπιντιουκόφ, είναι πιο αισιόδοξη. Πάντως, και αυτός παραδέχτηκε: «Στη χώρα έγινε στροφή προς τα δεξιά, είναι ολοφάνερη στη Δούμα. Υπέστησαν ήττα τα υπερ-αριστερά κόμματα. Αξιοποιήσαμε το εκλεκτορικό μας σώμα στο ακέραιο».

Σημειώνοντας ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ανέντιμο παιχνίδι της άρχουσας τάξης, ο Σένιν υπογράμμισε ότι «στο εξής θα καθορίζουν την πολιτική της χώρας οι προαγοραστές ψήφων και οι οικονομικοί μηχανορράφοι, όλοι εκείνοι που προάγουν στην πολιτική όχι τα συμφέροντα της χώρας, αλλά το προσωπικό τους όφελος».

Μιλώντας για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ο Σένιν είπε ότι θα ήταν λογικό να κηρυχτεί μποϊκοτάρισμα των προεδρικών εκλογών συγχρόνως με την εντατικοποίηση των μαζικών μορφών αγώνα και διαμαρτυρίας κι έτσι να ακολουθηθεί μια πολιτική αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος... Αλλά στην κοινωνία δεν υπάρχουν δυνάμεις, έτοιμες να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κινητοποίηση. Και πάλι, όπως και στις προηγούμενες Ολομέλειες, τέθηκε έντονα το ζήτημα της ενοποίησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, διότι «η κομμουνιστική πολυκομματικότητα συμφέρει μόνο το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και στις συνθήκες κρίσης της αστικής δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αναρρίχησης στην εξουσία καθεστώτος φασιστικής χροιάς». Βάση της οργανωτικής ενοποίησης πρέπει να είναι η κοινή ιδεολογική πλατφόρμα. Στην πρακτική δραστηριότητα των Κομμουνιστικών Κομμάτων δεν επιτρέπεται να περιορίζεται η δουλιά στα εκλεγμένα όργανα των δομών της εξουσίας. «Δουλιά μέσα στο αστικό Κοινοβούλιο, αναμφισβήτητα, Ναι! Η επικέντρωση όλης της καθοδήγησης του κόμματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, Οχι και άλλη μια φορά Οχι», υπογραμμίστηκε στην Ολομέλεια. Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα πρέπει να υποταχθεί στην εξωκοινοβουλευτική.

Η Ολομέλεια έδωσε επίσης έμφαση στο ζήτημα της «ζωτικής αναγκαιότητας ενίσχυσης της κομματικής πειθαρχίας, πριν απ' όλα ανάμεσα στους καθοδηγητές του κόμματος», καθώς και της ενίσχυσης της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και καθόρισε τις βασικές κατευθύνσεις της δραστηριότητας των κομμουνιστών.

Στον τομέα της ιδεολογίας το ζωτικότερο καθήκον είναι η ανανέωση της μαρξιστικολενινιστικής διδασκαλίας με σκοπό να δοθεί σαφής καθαρή εναλλακτική λύση στην ιδεολογία του αποπροσωποποιημένου, «καθολικού», «πανανθρώπινου» ατομικισμού, του αχαλίνωτου καταναλωτισμού, της κυριαρχίας της ατομικής ιδιοκτησίας και του ανταγωνισμού. Μπήκε το καθήκον της δημιουργίας πλατιάς συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να κατέβει στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία με συντονισμένες ενέργειες: ακύρωση των ληστρικών ιδιωτικοποιήσεων, μονοπώλιο στο εξωτερικό εμπόριο, γενικός λαϊκός έλεγχος, εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού, πλήρες ξερίζωμα της διαφθοράς, δωρεάν παιδεία και υγεία, εξασφάλιση του κατώτερου ορίου διαβίωσης, σημαντική αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

Η Ολομέλεια ψήφισε απόφαση με βάση και τις προτάσεις που έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης. Αποφασίστηκε να γίνει Συνέδριο των Λαών της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας. Οι μετέχοντες στην Ολομέλεια ψήφισαν δήλωση υποστήριξης των πολιτικών κρατουμένων της Λιθουανίας, της Λετονίας και άλλων κρατών. Αποφασίστηκε επίσης να απευθυνθεί εκ μέρους της Ολομέλειας έκκληση προς τους κομμουνιστές στην επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στις προεδρικές εκλογές. Κατά αυτής της πρότασης ψήφισαν 6 μετέχοντες στην Ολομέλεια, μεταξύ τους ο ηγέτης των κομμουνιστών της Λετονίας Αλφρέντ Ρούμπιξ και ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ