Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες ρωσικές «επισημάνσεις» για χρήση πυρηνικών, ενώ ΗΠΑ - ΕΕ στέλνουν κι άλλα βαρέα όπλα

Παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ, με φόντο και τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press O

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή στο Κίεβο
Με νέες «επισημάνσεις» από τη Μόσχα για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων και νέες παραδόσεις οπλικών συστημάτων από τη Δύση προς το Κίεβο, με έμφαση στην επιχείρηση ανακατάληψης της Χερσώνας, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται ακόμα πιο επικίνδυνα.

Καθώς η πυρηνική ρητορική των δύο στρατοπέδων βρίσκεται σταθερά «στο τραπέζι», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν φέρεται - σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές - σε συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, να αναφέρθηκε στις πυρηνικές επιθέσεις των ΗΠΑ στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να νικήσεις έναν πόλεμο».

«Ο Μακρόν ήταν σαφώς θορυβημένος. Ακούστηκε σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του», δήλωσε μια «πηγή» στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Οι δε ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας φέρονται να ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να κάνει η Ρωσία χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με γαλλική κυβερνητική πηγή, «οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν αναμφίβολα τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα».

Τόσο ο Πούτιν όσο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν επανειλημμένα ότι αν οι δυτικές δυνάμεις θέσουν σε κίνδυνο την «ακεραιότητα» του ρωσικού εδάφους - συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και έχει ανακοινωθεί η προσάρτησή τους στη Ρωσία - τότε η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, και αυτό, σύμφωνα με τον Πούτιν, «δεν είναι μπλόφα».

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, τους τελευταίους μήνες έχει εμπιστευτικές συνομιλίες με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γ. Ουσάκοφ, και τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, για την «αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης» με διεύρυνση του πολέμου και χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντρ. Γουάτσον, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, όπως και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών και της πυρηνικής ρητορικής απασχόλησε και τις συνομιλίες του Γερμανού καγκελάριου Ολ. Σολτς στο Πεκίνο, για τις οποίες ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σολτς και Μπάιντεν αναγνώρισαν «την ξεκάθαρη δήλωση» που έκανε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων και κατά της απειλής χρήσης τους στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: «Συστάσεις» στο Κίεβο με βάση την «κόπωση» των «συμμάχων»

Δημοσίευμα της «Washington Post» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν κατ' ιδίαν την Ουκρανία να μην αποκλείει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, σύμφωνα με σχετικό διάταγμα του Ζελένσκι.

Επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα εξηγεί ότι η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου υπάρχουν ανησυχίες ότι η σύρραξη θα κρατήσει χρόνια.

«Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι υπαρκτό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας», παραδέχτηκε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, επανέλαβε ότι η Ρωσία «συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο» και «έχει αποδείξει την απροθυμία της να εμπλακεί σοβαρά σε διαπραγματεύσεις πριν ακόμη εισβάλει στην Ουκρανία».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, προσθέτοντας πως η Μόσχα είναι επίσης διστακτική να συμμετάσχει σε αυτές.

Ρεπουμπλικάνοι καλούν τους Ευρωπαίους να πληρώσουν περισσότερα

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο την Παρασκευή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζ. Σάλιβαν διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία τουλάχιστον στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ενόψει των εκλογών οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σηκώσει τους τόνους σχετικά με την κατανομή και τη «λογοδοσία» για τα δεκάδες δισ. δολάρια της στρατιωτικής στήριξης, και δημοσίευμα της «Washington Post» συνδέει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών με τη στάση των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα επικαλείται την Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων, η οποία είπε ότι αν πάρουν την πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου «δεν θα πάει στην Ουκρανία ούτε μια δεκάρα παραπάνω».

Η θέση αυτή δεν απηχεί το σύνολο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα το κόμμα «να αναθεωρήσει ολόκληρη την προσέγγιση των ΗΠΑ για την υποστήριξη της αντίστασης της Ουκρανίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά του - όπως συμβαίνει και με αρκετούς άλλους Ρεπουμπλικάνους - ο υποψήφιος γερουσιαστής στο Οχάιο, Τζ. Ντ. Βανς, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχουμε δώσει αρκετά χρήματα στην Ουκρανία (...) Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους». Πρόσθεσε ότι «αν οι Ουκρανοί, και κυρίως οι Ευρωπαίοι, γνώριζαν ότι η Αμερική δεν επρόκειτο να πληρώσει τον λογαριασμό, θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν περισσότερα».

Νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άρματα μάχης για το Κίεβο

Νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έλαβε η Ουκρανία, από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Νορβηγία, εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών σε Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και ενώ συνεχίζονται οι μαζικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας, κυρίως σε ουκρανικές υποδομές Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι έφτασαν στη χώρα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS και Aspide, που θα ενισχύσουν σημαντικά τον ουκρανικό στρατό. Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν ήδη παράσχει στο Κίεβο και άλλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, 400 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης T-72 και αντιαεροπορικούς πυραύλους «Hawk», 1.100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Phoenix Ghost» και χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό 250 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ117.

ΗΠΑ και Ολλανδία θα μοιραστούν το κόστος για τον εκσυγχρονισμό συνολικά 90 αρμάτων μάχης T-72 στην Τσεχία, τα οποία θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας του Αμστερνταμ προς το Κίεβο, αξίας 120 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 45 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των T-72.

Με απανωτά πυραυλικά χτυπήματα και σφοδρές μάχες στα ανατολικά και στα νότια συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, και χθες εκκενώθηκαν και οι τελευταίοι κάτοικοι από τη Χερσώνα. Οι δύο πλευρές αναφέρουν μεγάλες απώλειες των αντιπάλων.

Το φράγμα στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Ουκρανίας Νόβα Κάχοβκα χτυπήθηκε από βομβαρδισμό των ουκρανικών δυνάμεων και, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε από αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα HIMARS και έπληξε τον υδροφράκτη του φράγματος, προκαλώντας ζημιές.

Η Μόσχα καταγγέλλει «προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής» με την υπερχείλιση του φράγματος που εμποδίζει το ρεύμα του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα.

Η Ρωσία υφίσταται βαριές απώλειες στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και προετοιμάζει νέες επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.

Ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία προειδοποίησε τους κατοίκους να αναμένουν περισσότερες διακοπές ηλεκτροδότησης στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές, όπως Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Ζίτομιρ, Σούμι, Χάρκοβο και Πολτάβα, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις πιέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

«Προθέρμανση» παγκόσμιας σύγκρουσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απλώς μία «πρόγευση» της ακόμα μεγαλύτερης παγκόσμιας σύγκρουσης που πρόκειται να δούμε στο εγγύς μέλλον, υποστήριξε ο διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ (Stratcom), ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντς.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συμπόσιο της ένωσης «Naval Submarine League», ο Αμερικανός ναύαρχος είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η μεγαλύτερη σύγκρουση που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια παγκόσμια σύγκρουση με την Κίνα.

«Η κρίση στην Ουκρανία, που διανύουμε,είναι απλώς η προθέρμανση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η μεγαλύτερη έρχεται. Και δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να δοκιμαστούμε με τρόπους που δεν έχουμε δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό (...) Πρέπει να κάνουμε μια γρήγορη, θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε την άμυνα αυτού του έθνους».

«Αξιολογώντας το επίπεδο αποτροπής μας κατά της Κίνας, το πλοίο βυθίζεται αργά. Βυθίζεται αργά, αλλά βυθίζεται, καθώς ουσιαστικά αυξάνουν την ικανότητά τους στο πεδίο πιο γρήγορα από εμάς», κατέληξε ο Ρίτσαρντς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις του Κιέβου με ΝΑΤΟ και ΕΕ για αεράμυνα και χτυπήματα στη Ρωσία (2024-08-29 00:00:00.0)
«Το ΝΑΤΟ συμμετέχει με όλους τους τρόπους» στην επίθεση στο Κουρσκ (2024-08-24 00:00:00.0)
Αναβαθμίζεται ο κίνδυνος για «άμεση σύγκρουση» ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία (2022-10-22 00:00:00.0)
Για παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα (2022-10-20 00:00:00.0)
Αεράμυνα και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στέλνουν ΝΑΤΟικές δυνάμεις (2022-10-13 00:00:00.0)
«Πιέσεις» για ακόμα περισσότερα όπλα από Γερμανία και ΕΕ εν μέσω σφοδρών μαχών (2022-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ