Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σοβαρά προβλήματα τρεις βδομάδες μετά τις καταστροφές

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στην περιοχή

Τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στον δήμο Μαλεβιζίου, τρεις βδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, ήταν το αντικείμενο συνάντησης κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Μανώλη Συντυχάκη, με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, την περασμένη Παρασκευή.

Στη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε ότι ενώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και μέρες η καταγραφή των ζημιών από τον δήμο και την Περιφέρεια για τις ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις αντίστοιχα, ακόμα οι κάτοικοι δεν έχουν δει στον λογαριασμό τους ούτε τα 600 ευρώ ως πρώτη ενίσχυση. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μεγάλο πρόβλημα, πέρα από τις 94 καταγεγραμμένες κατοικίες (οι 59 είναι πρώτες), υπάρχει και με τους καταστηματάρχες τη στιγμή που ήταν ακόμα σε εξέλιξη η τουριστική σεζόν. Επιπλέον, ο δήμαρχος ενημέρωσε το κλιμάκιο για τα ποσά που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν ή χρειάζονται επισκευή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, τη ρυμούλκηση αυτοκινήτων κ.λπ., καθώς τα 400.000 ευρώ που έλαβε ο δήμος δεν επαρκούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δύσκολα εντάσσονται σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς, ενώ υπάρχουν ήδη μελέτες, πολλές φορές για να υλοποιηθούν απαιτούνται κεφάλαια από ιδίους πόρους του δήμου. Αναφέρθηκε επίσης η δυσκολία από πλευράς δήμου, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του είναι σε αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, να εντάξει έστω και απλά αντιπλημμυρικά έργα σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Είναι υποκριτικό το ότι ενώ γι' αυτήν την αυθαίρετη δόμηση υπεύθυνο είναι το ίδιο το κράτος (όχι επέκταση των σχεδίων πόλης κ.ο.κ.), τώρα δεν την αναγνωρίζει και στερεί από τους κατοίκους αναγκαίες υποδομές.

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο
Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και να πιέζει ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα για 100% άμεση, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αποζημίωση σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα (για τα οποία δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, πέρα από τα επαγγελματικά), αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές, οικοσκευές κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έκτακτη οικονομική στήριξη των πληγέντων, αύξηση της χρηματοδότησης του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδότηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής με βάση τις μελέτες. Να ενισχυθεί ο δήμος με επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εργατοτεχνίτες, μηχανικούς, κ.ά.) με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του δήμου, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.

Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη ο δήμος να αναπτύξει αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, καθώς αποτελούν μονόδρομο για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων, και να μην αποδέχεται το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου ως επιχείρησης. Και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ σε κρατικά, περιφερειακά και δημοτικά όργανα, και κυρίως μέσα στον λαό, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις και θα πρωτοστατήσουν ώστε να αναπτυχθεί και να οργανωθεί ακόμα καλύτερα ο αγώνας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ