Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Μπίζνες για τα μονοπώλια - ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για τον λαό

ΝAVTEX για σεισμικές έρευνες του ερευνητικού πλοίου «Sanco Swift» σε Κρήτη και Πελοπόννησο εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό, με την οποία προβλέπεται ότι από χτες Τρίτη και «μέχρι νεωτέρας», δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες. Τα παραπάνω, που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως μια εξέλιξη που θα δημιουργήσει συνθήκες ενεργειακής επάρκειας, έρχονται σε μια συγκυρία κατά την οποία οξύνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων της Ενέργειας, καθώς και οι αντιπαραθέσεις και τα παζάρια για τους δρόμους μεταφοράς των κοιτασμάτων, με επικίνδυνες επιπτώσεις για τους λαούς της περιοχής.

Οι έρευνες θα γίνουν σε θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτουν τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οποία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην «ExxonMobil». Υστερα από την αποχώρηση της γαλλικής «ΤotalEnergies», η «ExxonMobil» ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην «Hellenic Energy» (ΕΛΠΕ). Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η κοινοπραξία «ExxonMobil» - ΕΛΠΕ έχει υποβάλει «ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών» με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους για το κεφάλαιο λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Θυμίζουμε ότι εκτός από τις δύο προαναφερθείσες περιοχές, ερευνητική φάση είχε ξεκινήσει και για το Β. Ιόνιο το Μάρτη του 2018. Μισθωτής είναι η κοινοπραξία Energean Hellas (75%, ) και η HELLENiQ Energy (25%).

Τάζει Ελντοράντο στα μονοπώλια της Ενέργειας

Στο μεταξύ, νέο Ελντοράντο για τα μονοπώλια της Ενέργειας, εφοπλιστές και λοιπούς ομίλους, έταξε από τις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, χτες, ο πρωθυπουργός. Συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, τον οποίο ενημέρωσε για την προετοιμασία της διοργάνωσης της (ευρωατλαντικής κοπής) Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» (Συνέδριο για τον Ωκεανό) το 2024 στην Ελλάδα, αλλά και για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο «Green Shipping Challenge» («πράσινη ναυτιλία») των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

Το σχέδιο επισήμως έχει στόχο την «ενθάρρυνση κυβερνήσεων, λιμένων και ναυτιλιακών εταιρειών να προχωρήσουν με συγκεκριμένα βήματα στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού τομέα, το αργότερο έως το 2050». Αφορά, βασικά, κονδύλια του κρατικού κορβανά για τα οποία κονταροχτυπιούνται επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τους στόλους και τις υποδομές τους.

Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τις «πρωτοβουλίες» των ΗΠΑ για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας, τονίζοντας «τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας - της μεγαλύτερης στον κόσμο - για την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων στον τομέα», όπως είπε, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και οικοδεσπότη της συνόδου COP27, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την Πρωτοβουλία της Κύπρου και της Αιγύπτου «Coordinating Climate Change Actions in the Eastern Mediterranean & Middle East».

Στην παρέμβασή του υπογράμμισε «τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Παρέπεμψε στο γεγονός ότι «εξετάζουμε, με τον Πρόεδρο Σίσι, να αναπτύξουμε μια νέα, σημαντική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ώστε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε φθηνή Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές - που θα παράγεται σε αυτό το μέρος του κόσμου - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές που αποζητούν πιο φθηνή Ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ».

Τέλος, συμπροήδρευσε σε «στρογγυλή τράπεζα» για την «ασφαλή πρόσβαση στο νερό», όπου προσέγγισε το θέμα από τη θέση ότι «οι ξηρασίες αποτελούν μία πολυεπίπεδη πρόκληση που συμβάλλει σε μεταναστευτικές ροές και μετακινήσεις πληθυσμών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ