Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπό χρεοκοπία 9 στα 10 σχολεία στην Αγγλία

Τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων στην Αγγλία αναδεικνύουν στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Διευθυντών Σχολείων (National Association of Head Teachers, NAHT), καθώς μεταξύ άλλων προειδοποιούν ότι μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά (2023 - 2024) 9 στα 10 σχολεία θα μείνουν χωρίς χρήματα στα ταμεία τους για τη διεκπεραίωση βασικών λειτουργιών και την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση, η σίτιση των μαθητών κ.ά.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», ένας στους δύο διευθυντές σχολείων αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς στα σχολεία τους και όλοι υπολογίζουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 θα ξεμείνουν εντελώς από χρήματα.

Στην έρευνα του ΝΑΗΤ προβλέπεται ότι μέχρι το 2024 το έλλειμμα των σχολικών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. λίρες.

Ενα ακόμα πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι και εκείνο της κατάστασης των σχολικών κτιρίων, δεδομένου ότι 9 στα 10 σχολεία χρειάζονται κάποιου είδους επισκευή. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επισκευάζει 50 σχολικά κτίρια τον χρόνο, με ανθρώπους του κλάδου να το χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν ...400 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα!

Ολα αυτά ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Χαντ προειδοποίησε προ ημερών ότι επίκεινται νέες περικοπές κρατικών δαπανών, μεταξύ άλλων και στα σχολεία της Βρετανίας, μετά από μία δεκαετία «λιτότητας» που τα έχει οδηγήσει ήδη σε οριακό σημείο.

Οι διευθυντές των σχολείων προειδοποιούν ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μέτρα όπως απολύσεις εκπαιδευτικών και απαραίτητου υπαλληλικού προσωπικού.

Σε σχετική έρευνα με τη συμμετοχή 11.000 διευθυντών σχολείων στην Αγγλία, το 50% απαντά ότι θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των δασκάλων ή τις διδακτικές ώρες, ενώ τα δύο τρίτα απαντούν ότι θα πρέπει να περιορίσουν τους βοηθούς διδασκαλίας ή να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.

«Μία μείωση δασκάλων και βοηθών διδασκαλίας θα είναι καταστροφική, οδηγώντας σε τάξεις με περισσότερα παιδιά και μικρότερη στήριξη στα παιδιά με τις μεγαλύτερες ανάγκες», ανέφερε ο γγ της NAHT, Π. Ουάιτμαν.

Χαρακτηριστικό είναι και το στοιχείο ότι το 44% των διευθυντών απαντούν πως θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές στα προγράμματα παράλληλης στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας...

Ο δε Στιβ Τσολκ από το ίδρυμα «Oasis», που διευθύνει 52 ακαδημίες στην Αγγλία, επισημαίνει ότι μόνο τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα σχολεία του ιδρύματος εκτινάχθηκαν στις 89.000 στερλίνες τον χρόνο, από 26.000 στερλίνες, μέσα σε περίπου έναν χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ