Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Επισπεύδουν τις διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης»

Μετά από διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, μία βδομάδα μετά τη σύνοδο στο Σότσι

Να επισπεύσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πραγματοποιώντας ακόμη έναν γύρο διαβουλεύσεων τις επόμενες βδομάδες συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας, Αρ. Μιρζογιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Τζ. Μπαϊράμοφ, μετά την προχτεσινή τους συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Αντ. Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ, μια μέρα νωρίτερα, ακόμη ένα περιστατικό ανταλλαγής πυρών συνέβη στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Πρόκειται για ακόμη μια συνάντηση των δύο πλευρών με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, την ώρα που εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τους όρους «διευθέτησης» της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - κομβική για όλη την περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Την περασμένη βδομάδα έγινε στο Σότσι τριμερής Σύνοδος Κορυφής Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, όπου δήλωσαν τη «δέσμευσή τους» να απέχουν από στρατιωτικές ενέργειες και να λύσουν τις εδαφικές και άλλες διαφορές μέσω διπλωματίας.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας και τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, με διαμεσολάβηση της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας, ενώ η ΕΕ τοποθέτησε στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν «εμπειρογνώμονες» που θα συμβάλουν στη χάραξή τους.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, «οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα στοιχεία μιας πιθανής συνθήκης ειρήνης και σημείωσαν ότι ορισμένα ζητήματα παραμένουν άλυτα». Επιπλέον, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στις συναντήσεις τους στην Πράγα στις 6 Οκτώβρη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, και στο Σότσι με τον Ρώσο Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ