Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Ιρανική πυραυλική επίθεση στο Κουρδιστάν

Χαρακτηριστικά κλιμακούμενης έντασης στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ιράν - Ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν προσδίδει η χτεσινή ιρανική επίθεση με πυραύλους, ρουκέτες και drones σε βάσεις εξόριστων Ιρανών Κούρδων που έχουν την έδρα τους στην περιοχή. Οι πύραυλοι έπεσαν κοντά στην πόλη Κόγε (πλησίον του Ερμπίλ, πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν), της επαρχίας Σουλεϊμανίγια, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων οκτώ.

Εκπρόσωπος των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης» ανέφερε ότι η επίθεση είχε ως στόχο «τρομοκρατικές ομάδες». Οι επιθέσεις εντάθηκαν μετά τον θάνατο της (κουρδικής καταγωγής) Ιρανής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν παρά την καταστολή των αρχών που έχει προκαλέσει εδώ και δύο μήνες τον θάνατο δεκάδων ατόμων και έχει οδηγήσει στις φυλακές χιλιάδες. Χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Mizan» μετέδωσε την επιβολή θανατικής καταδίκης σε έναν διαδηλωτή επειδή θεωρείται πως έβαλε φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο. Επιβλήθηκαν άλλες πέντε ποινές που κυμαίνονται από πέντε έως δέκα χρόνια, με την κατηγορία παραβίασης της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Επίσης η Γερμανοϊρανή αρχιτέκτονας Νάιντ Ταγκάβι, που τον Ιούλη είχε βγει από τη φυλακή του Ιράν για λόγους υγείας, φυλακίστηκε εκ νέου.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στις 24 του μήνα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για την κατάσταση στο Ιράν.

Την οξυμένη πολιτικά και κοινωνικά κατάσταση στο Ιράν αξιοποίησε την Κυριακή ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που ερωτηθείς από τον σταθμό «France Inter» αν είναι εφικτή η αναβίωση των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δήλωσε πολύ επιφυλακτικός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ