Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης έστειλε η συμμετοχή των μαθητών στην απεργία στις 9 Νοέμβρη

Σταθμός για τη συνέχεια του δίκαιου αγώνα τους απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Από τη συμμετοχή μαθητών της Ζακύνθου στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη
Από τη συμμετοχή μαθητών της Ζακύνθου στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη
Ενα ξεχωριστό μάθημα αγωνιστικής ανάτασης και διεκδίκησης όλων όσα δικαιούνται, δίπλα στους εργαζόμενους γονείς τους και σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που παλεύει καθημερινά για την επιβίωσή του, πραγματοποίησαν κατά τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη μαθητές της Ζακύνθου από την πλειοψηφία των Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού.

Συνθήματα όπως «Στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, στο πλάι του λαού και κάθε μαθητής» κ.ά. ακούστηκαν δυνατά στους δρόμους της πόλης, δίνοντας μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας για το μέλλον. Ηταν άλλωστε εκατοντάδες οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που έδωσαν μαχητικό «παρών» στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, συνδικάτων και λαϊκών φορέων, πραγματοποιώντας στη συνέχεια δυναμική πορεία.

«Αυτό που μας κινητοποίησε είναι τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι γονείς μας», τόνισε ο Βαγγέλης Κωνσταντίνου, μέλος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ, για να προσθέσει: «Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στην ακρίβεια, στο γεγονός ότι ο μισθός από τη δουλειά των γονιών μας δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας, να καλυφθούν στοιχειώδη έξοδα. Θεωρήσαμε ανάγκη να παλέψουμε δίπλα τους και με αφορμή την απεργία, διεκδικώντας ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν και τα δικά μας αιτήματα, για ένα σχολείο που να μορφώνει πραγματικά, χωρίς να βάζουν οι δικοί μας το χέρι στην τσέπη. Είναι ζήτημα που ενώνει την πάλη μας, αφού η δωρεάν Παιδεία μόνο τέτοια δεν είναι, με τα μεγάλα έξοδα που πληρώνουν οι δικοί μας κάθε μήνα για φροντιστήρια κ.λπ.».

Τα παραπάνω - συνέχισε - κινητοποίησαν το 15μελές του σχολείου του, που πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Η συζήτηση επεκτάθηκε στις τάξεις του Λυκείου και με πρωτοβουλία του 15μελούς απλώθηκε και στα υπόλοιπα σχολεία. Μέσα σε διάστημα περίπου δύο βδομάδων μέχρι τις 9 Νοέμβρη, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει εκτός του 1ου ΓΕΛ τα ΓΕΛ Παναγούλας (2ο) και Κατασταρίου, τα Γυμνάσια 1ο, 3ο και Κατασταρίου, καθώς και το Μουσικό Σχολείο.

«Στα αιτήματά μας, μετά από συζήτηση με τα 15μελή, απαιτήσαμε ταυτόχρονα την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Κουβεντιάσαμε επίσης για όλα τα προβλήματα στα σχολεία μας», είπε ο Β. Κωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι επιπλέον «μαθητές συναντηθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο, όπου φτιάξαμε τα πανό μας».

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, αφού αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα που τους κινητοποιούν και τα ζουν μέσα στα σπίτια τους. Από τη συζήτηση έγινε προσπάθεια να εξηγηθεί ποιος ευθύνεται γι' αυτά, αλλά και να αναπτυχθεί κάθε πτυχή που αφορά έναν νέο άνθρωπο σήμερα, από κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι.

Αυτό φάνηκε και με τη συγκλονιστική παρουσία των μαθητών στην απεργία (σε συνέχεια και παλαιότερων δράσεών τους στο νησί), με σκοπό να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και το επόμενο διάστημα. Στόχος άλλωστε έχει τεθεί να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος, να παρθούν και νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να συνεχιστεί η συζήτηση μέσα και έξω από τα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ