Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τα δύο κρούσματα τροφιμογενούς αλλαντίασης

Σχετικά με τη συρροή δύο ύποπτων κρουσμάτων τροφιμογενούς αλλαντίασης (τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του, ώστε να καταστραφεί η τοξίνη), που συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακή σχέση, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει για τη χορήγηση της ειδικής αντιτοξίνης εντός του πρώτου 24ώρου από τη δήλωση των δύο κρουσμάτων. Οι δύο ασθενείς, η μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη, νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση σε υγειονομικές μονάδες της Αττικής.

Το ζευγάρι, από χώρα του εξωτερικού, που βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές, λίγες μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων κατανάλωσε σπαράγγια παρασκευασμένα από τους ίδιους με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης. Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ. καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.λπ.). Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85 βαθμούς Κελσίου για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, συνιστάται η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ