Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη!

Σύσκεψη της ΕΝΙΘ με σωματεία και φορείς για την προετοιμασία μαζικής οργανωμένης απάντησης

Η οργανωμένη έκφραση της αντίθεσης όχι μόνο των υγειονομικών αλλά ευρύτερα των σωματείων και των μαζικών φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποίησε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης χθες το απόγευμα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30 εκπρόσωποι φορέων υγειονομικών, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων ασθενών και άλλων μαζικών φορέων, αποφασίστηκε οι δυνάμεις τους να τεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα και να πραγματοποιήσουν μαζική κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το περιεχόμενό του αλλά και για τα τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την τεράστια υποστελέχωση και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τον λόγο πήραν αρχικά υγειονομικοί, όπως η Χάρις Λαμπαδά, παιδίατρος - λοιμωξιολόγος στο Ιπποκράτειο, η Κατερίνα Μπιλιούρη, ειδικευόμενη ακτινολόγος στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, και η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ. Μετέφεραν με παραδείγματα πλευρές της υπάρχουσας κατάστασης στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, αλλά και με βάση αυτές το πώς το νομοσχέδιο θα εντείνει την εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών και θα υποβαθμίσει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς, μετατρέποντάς τους παράλληλα σε πελάτες για τα νοσοκομεία αλλά και για τους ιδιώτες.

Στη σύσκεψη μίλησαν και εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, όπως ο Διονύσης Κωφός, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ, και ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ. Τόνισαν ότι το νομοσχέδιο αφορά ολόκληρο τον λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, αναφερόμενοι στις ιατρικές ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους αντίστοιχους κλάδους.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, ο οποίος τόνισε πως το νομοσχέδιο ισοπεδώνει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια και δωρεάν Υγεία χάρη στους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών και του λαού, γι' αυτό και πρέπει να σημάνει μαζική αντεπίθεση από τους υγειονομικούς και όλο τον λαό.

«Ουσιαστικά θέλουν να καθιερώσουν στις συνειδήσεις των νοσοκομειακών ιατρών ότι για να αυξήσουν το εισόδημά τους πρέπει να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα και, αφού ανέφερε στοιχεία για την ήδη εκρηκτική κατάσταση, την οποία θα κλιμακώσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο όλων των προηγούμενων και τις επιταγές της ΕΕ, και προωθεί τις αντιδραστικές αλλαγές στο ΕΣΥ, που αποτελούν τη στόχευση των συμφερόντων των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», να μην περάσουν το νέο νομοσχέδιο και τα σχέδια για έναρξη των επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, υψηλού επιπέδου δωρεάν παροχές Υγείας. Για διεκδίκηση σύγχρονου καθολικού, αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο - ενιαίο σύστημα ΠΦΥ, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες Υγείας, με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ