Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΔΗΜΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ
Αύξηση 23% σε θανάτους και 5% σε εισαγωγές

Οξύνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων λόγω των «παράλληλων εξαγωγών»

Eurokinissi

Νέα επιδείνωση καταγράφεται στους πανδημικούς δείκτες για τον κορονοϊό, ενώ, όπως επισημαίνουν ειδικοί, ήδη οι λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες και με τους τρεις αναπνευστικούς ιούς (COVID, γρίπη, RSV), ιδιαίτερα στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία αφορά το διάστημα 14 - 20 Νοέμβρη, καταγράφεται αύξηση στους θανάτους ασθενών με COVID-19 κατά 23%, φτάνοντας τους 147 σε μια βδομάδα, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 34.178 άνθρωποι.

Αύξηση κατά 5% καταγράφεται και στο σύνολο των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, 1.356 ασθενών COVID.

Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και οι οποίοι μέχρι το τέλος της βδομάδας αναφοράς ήταν 89.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 53.800 νέα κρούσματα COVID-19, από τα οποία το 27% αφορούν επαναλοιμώξεις, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας να είναι 5.360.506.

Αύξηση παρατηρείται και στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Αγιο Νικόλαο (+37%) και στην Αττική (+22%), ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα (+5%).

  • Μέχρι τις 22 Νοέμβρη έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου 32 άνθρωποι, ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 286 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης, από τα οποία 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 102 είχαν ήπιες εκδηλώσεις.
Τουλάχιστον 3.000 σκευάσματα σε έλλειψη

«Για τον ασθενή και πρωτίστως για τον χρονίως πάσχοντα, όπως συμβαίνει με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στη δέουσα φαρμακευτική αγωγή συνιστά κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου»: Την επισήμανση αυτή κάνει ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες, αποτυπώνοντας το αδιέξοδο που βιώνουν χιλιάδες ασθενείς λόγω της διαχρονικής έλλειψης φαρμάκων, η οποία φέτος επιδεινώνεται στη δίνη του ανταγωνισμού των φαρμακοβιομηχανιών για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος, μέσα από τις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές». Και, φυσικά, αυτή η τραγική εικόνα δεν αφορά μόνο τους καρδιοπαθείς αλλά σχεδόν όλο το φάσμα των ασθενειών, όλους εκείνους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή σε καθημερινή βάση, ακόμα και στις πιο απλές περιπτώσεις, όπως ένα αντιπυρετικό.

«Ο εξαναγκασμός των καρδιοπαθών και λοιπών κατηγοριών χρονίως πασχόντων να στρέφονται είτε σε γενόσημα είτε σε πανάκριβα σε άλλες περιπτώσεις σκευάσματα (αντιπηκτικά, διουρητικά, αντιυπερτασικά, αντιαρρυθμιογόνα, αντιλιπιδαιμικά κ.λπ.), ενάντια στην επιστημονική άποψη και πρόταση των θεραπόντων ιατρών, έχοντας ως εναλλακτική λύση την αναμονή εβδομάδων ή και μηνών, με ό,τι αυτή συνεπάγεται και τους κινδύνους τους οποίους αυτό υποκρύπτει, συνιστά κατάσταση αδιανόητη, η οποία χρήζει άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης», σημειώνει ο Σύνδεσμος, προειδοποιώντας για ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πανελλαδικά σε έλλειψη είναι τουλάχιστον 3.000 φαρμακευτικά σκευάσματα (!), με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά φάρμακα χαμηλού κόστους, κάτω των 10 ευρώ. Η απάντηση των εμπλεκόμενων είναι ότι ...«δεν συμφέρει η παραγωγή τους», ενώ άλλα εξάγονται σε φαρμακαποθήκες άλλων χωρών, αποκομίζοντας μεγαλύτερα κέρδη.

Στο φόντο αυτό, χθες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε «μια απ' τα ίδια» για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων, όπως «επικαιροποίηση της λίστας απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που αναρτήθηκε από τον ΕΟΦ», ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων και αύξηση των εισαγωγών, λέγοντας ότι έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελλάδα. Πρόκειται για «μέτρα» που δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων, καθώς αντί να απαγορευτούν συνολικά οι «παράλληλες εξαγωγές» γίνεται «επιλογή» συγκεκριμένων σκευασμάτων, που οδηγεί σε ελλείψεις, κάτι που στερεί από ασθενείς την απρόσκοπτη πρόσβαση σε συγκεκριμένα σκευάσματα που έχουν ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ