Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέα «παράταση» στα παζάρια, με παρέμβαση των ΗΠΑ

Ευχαριστίες Βούτσιτς στην Ουάσιγκτον για «αφοσίωση» στη «μείωση των εντάσεων»

Ευχαριστίες για την «ισχυρή αφοσίωση» των ΗΠΑ στη «μείωση των εντάσεων» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας εξέφρασε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη, Κρίστοφερ Χιλ, μια μέρα μετά το «ναυάγιο» των συναντήσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση «λύσης» αναφορικά με το θέμα των σερβικών πινακίδων ΙΧ στο Κόσοβο και των κυρώσεων που απειλούν να επιβάλουν οι αρχές του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στους Σέρβους.

Το Βελιγράδι εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί τους «συμβιβασμούς» που προτείνουν ΗΠΑ - ΕΕ, επιρρίπτοντας «αδιαλλαξία» στην πλευρά της Πρίστινας.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς επιδοκίμασε τις αμερικανικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και πρόσθεσε ότι, όπως και στο παρελθόν, το Βελιγράδι θα συνεχίσει για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων μέσω διαλόγου. Επέμεινε δε ότι η σερβική πλευρά είναι αφοσιωμένη στη συνεργασία, προσέγγιση που η Σερβία υιοθετεί και σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις, όπως είπε. Οι ίδιες πηγές - επικαλούμενες ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας - κατέληξαν ότι οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τον διάλογο μονόδρομο για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αλλά και ότι είναι ζωτικό ζήτημα η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με υπεύθυνο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλ. Κούρτι, δέχτηκε χτες το αίτημα των ΗΠΑ για 48ωρη αναβολή της εφαρμογής των κυρώσεων που η χώρα ήταν έτοιμη να εφαρμόσει χτες για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες. Ο Κούρτι δήλωσε πρόθυμος «να εργαστώ με ΗΠΑ και ΕΕ για να βρεθεί μία λύση εντός των επόμενων δύο ημερών».

Λίγο πριν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζ. Χοβενιέρ, είχε εκφράσει την ανησυχία της χώρας του για την «αποτυχία» των προχτεσινών επαφών στις Βρυξέλλες.

Θυμίζουμε ότι και οι Βρυξέλλες, μετά την προχτεσινή συνάντηση, επέρριψαν την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Πρίστινα, ενώ ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η κοσοβάρικη πλευρά δεν συμφώνησε με έγγραφο που παρουσιάστηκε από την ΕΕ και αφορούσε τους όρους για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου.

Επίθεση σε βουλγαρικό σύλλογο στη Βόρεια Μακεδονία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, άγνωστοι έσπασαν προχτές το πρωί τα τζάμια του βουλγαρικού συλλόγου «Τσάρος Βόρις Γ'».

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος ξεκίνησε τη δράση του μόλις τον περασμένο Οκτώβρη - με φόντο τις δυσκολίες για την «εξομάλυνση» των σχέσεων ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια που επηρεάζουν την ευρωατλαντική πορεία όλης της περιοχής.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί και στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) τον Ιούνη, με αφορμή τη λειτουργία του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου «Ιβάν Μιχάιλοφ».

Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν εσκεμμένα τις προσπάθειες για τη δημιουργία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας ως βασικές αρχές στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και επέκρινε ειδικά τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια (Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE) επειδή «ζητά ήδη ανοιχτά το άμεσο κλείσιμο των βουλγαρικών συλλόγων μόνο και μόνο επειδή είναι βουλγαρικοί, ανεξαρτήτως του πώς ονομάζονται».

Δήλωσε δε πεπεισμένο ότι «η αντίδραση των αρχών (της Βόρειας Μακεδονίας) σε αυτό το περιστατικό και σε άλλες μισαλλόδοξες ενέργειες θα αποτελέσει ένδειξη της σοβαρότητας που αποδίδει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ