Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο κοινός μας αγώνας!»

Κάλεσμα μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ που θα γίνει το Σάββατο 3 Δεκέμβρη

Από προηγούμενη Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
Από προηγούμενη Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
«Συντονιζόμαστε Πανελλαδικά, Αγωνιζόμαστε Συλλογικά. Σπουδά-Ζουμε με δικαιώματα». Είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση που διοργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται σε αυτό, με σκοπό να συζητήσουν για την αγωνιστική ανασυγκρότηση, τις διεκδικήσεις και το μέλλον του φοιτητικού κινήματος.

Η Πανελλαδική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην Πανεπιστημιούπολη 2 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα), στο Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου του Κτιρίου Α. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Οι αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνάντηση έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φτάνοντας μέχρι στιγμής τις 93. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη συνάντηση, το 2021, συμμετείχαν 67 Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Αναλυτικά στο κάλεσμά του το ΜΑΣ τονίζει τα εξής:

«Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), διοργανώνουμε Πανελλαδική Συνάντηση Φοιτητικών Συλλόγων, με σκοπό να συζητήσουμε για την αγωνιστική ανασυγκρότηση, τις διεκδικήσεις και το μέλλον του φοιτητικού κινήματος.

Να συζητήσουμε για το πώς θα ζωντανέψουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή φοιτητριών και φοιτητών σε αυτούς, πώς θα συντονίσουν πανελλαδικά τους αγώνες τους.


Να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στις σπουδές και το μέλλον μας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας, για να διεκδικήσουμε την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, την εργασιακή μας προοπτική.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα:

-- Σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που συναντηθήκαμε στις μεγάλες κινητοποιήσεις για να γίνουμε "φοιτητές ξανά", ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τον νέο νόμο - πλαίσιο.

-- Σε όσους δεν συμβιβάζονται με την υπάρχουσα κατάσταση στα πανεπιστήμια, θέλουν πραγματικά "νέους ορίζοντες" για τις σπουδές και την επαγγελματική τους προοπτική.

-- Σε όσους νιώθουν τα όνειρά τους να "φεύγουν" μέσα από τα χέρια τους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τη μορφωτική υποβάθμιση, την ακρίβεια, τα εξωφρενικά ενοίκια, την καταστολή.

-- Σε όσους βλέπουν εκατομμύρια ευρώ να μπαινοβγαίνουν στα πανεπιστήμια, αλλά οι ανάγκες τους σε φοιτητική μέριμνα, σε δωρεάν σπουδές και μεταπτυχιακά να μένουν ανικανοποίητες.

-- Στους εκατοντάδες εκλεγμένους φοιτητές, συνδικαλιστές, που μπήκαν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, στην ενημέρωση των συμφοιτητών τους, δεν συμβιβάζονται με τον εκφυλισμό ή τη διάλυση των συλλόγων, εναντιώνονται στη διαπλοκή και όσους βάζουν εμπόδια στην οργάνωση των φοιτητών και φοιτητριών.

-- Σε όσους δεν παζαρεύουν πόσα ακόμα θα χάσουμε αλλά αγωνίζονται για να αποσπάσουμε νέες κατακτήσεις. Σε όσους δεν επιδιώκουν να μετατρέψουν τους αγώνες μας σε "σκαλοπάτι" για την εναλλαγή κυβερνήσεων, ενώ η αντιλαϊκή πολιτική θα παραμένει ανέπαφη!

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο κοινός μας αγώνας! Να γίνουν περισσότεροι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που συντονίζουν τη δράση τους, που μπαίνουν μπροστά για τις ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών!

Και τι δεν έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα...

"Προσαρμοστείτε", μας λένε! "Οι μέρες της αφθονίας τελείωσαν", φωνάζει η κυβέρνηση. Αραγε πότε ήταν αυτές και τις χάσαμε;

"Δεν αλλάζει τίποτα", μας λένε όλοι μαζί, όσο γράφουν άλλοι το σενάριο για το δικό μας μέλλον.

"Μην απαντάτε στην ένταση με ένταση, περιμένετε τις εκλογές γιατί εκεί θα κριθεί το παιχνίδι", μας καλεί από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν με αυτούς τους αγώνες που ονομάζει "ένταση" οι φοιτητές έχουμε καταφέρει να εμποδίσουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τόσα χρόνια μας λένε να κάνουμε υπομονή. Για την πανδημία που θα περάσει, για τα μνημόνια που κάποια στιγμή θα φύγουν, όπως έλεγαν στους γονείς μας, για τον πόλεμο που "κάποια στιγμή θα τελειώσει", συνεχίζοντας να στέλνουν περισσότερα όπλα, ξεπερνώντας και την πιο αρρωστημένη φαντασία. Για τις κρίσεις του συστήματος, που διαδέχονται η μία την άλλη. Για την άθλια κατάσταση στις σπουδές μας, γιατί "τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα", όπως λένε.

Ηρθε η ώρα να πούμε φτάνει! Ως εδώ! Δεν θα θυσιάσουμε τα καλύτερά μας χρόνια ανάμεσα σε κρίσεις, πανδημία, πολέμους. Δεν θα πετάξουμε στα σκουπίδια τις σπουδές και το μέλλον μας για τα κέρδη των λίγων!

Σπουδάζουμε σε πανεπιστήμια που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής εξέλιξης!

Δεν θα ανεχτούμε την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας!

Γι' αυτό είναι ανάγκη να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση για:

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Να εξασφαλίζει την αναβάθμιση των σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας, της λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

-- Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Πρόσληψη μόνιμου και σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού. Ανάπτυξη υποδομών με ευθύνη του κράτους για την εκπαιδευτική διαδικασία.

-- Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος μέσα στο πτυχίο. Οχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία.

-- Εκτακτο κονδύλι για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, λόγω της ακρίβειας. Να εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλα τα αμφιθέατρα και χώρους των πανεπιστημίων, στις εστίες.

-- Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων.

-- Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.

-- Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο! Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων.

-- Κανένας φοιτητής, καμία φοιτήτρια να μη μείνει χωρίς στέγη! 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όσους νοικιάζουν. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.

-- Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στα κοινωνικά τιμολόγια.

Για όλα αυτά είναι ανάγκη να δυναμώσουν η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών στους Φοιτητικούς Συλλόγους, η οργάνωση σε κάθε έτος και Τμήμα, η αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη! Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις!

Γι' αυτό σήμερα χρειάζεται κίνημα:

-- Που θα βάζει στο στόχαστρο την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά στοχεύει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, τσακίζει τα όνειρά μας. Αποδεικνύεται τελικά ότι δεν υπάρχουν "σωτήρες", ότι μόνο ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας μπορεί να οδηγήσει σε κατακτήσεις, σε διέξοδο από τα προβλήματά μας και τα εμπόδια που συναντάμε.

-- Με πανελλαδικό συντονισμό της δράσης, για να είναι πιο δυνατές οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας.

-- Που θα αποκτά αντοχή, μαχητικότητα και συνέχεια. Βάζοντας μπροστά τη διεκδίκηση των σύγχρονων όρων σπουδών θα μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων και νόμων.

-- Μαζικό και ζωντανό μέσα από τη συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών και φοιτητριών στην οργάνωση της πάλης, στις Γενικές Συνελεύσεις, στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων, στις επιτροπές ετών.

-- Που θα συναντιέται με τους αγώνες των εργαζομένων, με τη δράση των σωματείων ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να γνωρίζουν τα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα, τους αυριανούς συναδέλφους τους, τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Η ελπίδα του φοιτητικού κινήματος είναι η ενίσχυση του ΜΑΣ!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έδωσαν τον τόνο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στους αγώνες των προηγούμενων χρόνων:

-- Στον αγώνα για να γίνουμε "Φοιτητές Ξανά" μπήκαν μπροστά σε κάθε πόλη για να γίνουν τα πρώτα διά ζώσης μαθήματα, να γίνουν συσκέψεις συντονισμού με συμμετοχή δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων, για να γίνουν τα πρώτα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια κόντρα στις απαγορεύσεις.

-- Στην πάλη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για να μείνει τελικά η ΟΠΠΙ "στα αζήτητα", να ακυρωθούν ο κρατικός αυταρχισμός στον δρόμο, η επίθεση στους συλλόγους μας και τις διαδικασίες τους.

-- Οι Σύλλογοι οικότροφων φοιτητών που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ ήταν που οργάνωσαν την πάλη ενάντια στα οξυμένα προβλήματα των εστιών, για να έχουν οι οικότροφοι θέρμανση, σίτιση, ζεστό νερό, για να πετύχουν τελικά εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε όλη τη χώρα να βρουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο, αφού δεν χωρούσαν στην εστία.

-- Ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, οι Σύλλογοι καθηγητικών σχολών που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ οργάνωσαν το 2018 τον αγώνα, τον συντονισμό της δράσης τους για να ακυρωθεί τελικά η τότε προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι και σήμερα αυτοί οι Σύλλογοι αγωνίζονται ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο και τώρα οργανώνουν ξανά τον αγώνα για να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια.

Αυτοί οι αγώνες πρέπει τώρα να δυναμώσουν! Να δυναμώσει τώρα ο πανελλαδικός συντονισμός, η μαζική πάλη για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη, κόντρα στο σημερινό πανεπιστήμιο της εμπορευματοποίησης, της "πετσοκομμένης" γνώσης, των ελλείψεων, της υποχρηματοδότησης.

Ραντεβού στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Αυτή η προσπάθεια πρέπει και μπορεί να εκφραστεί με δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, όπου θα συζητηθεί συλλογικά η πείρα των αγώνων μας, θα συντονίσουμε τη δράση και τις διεκδικήσεις μας δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα.

Η μαζική συμμετοχή των Φοιτητικών Συλλόγων, η ζωντανή συζήτηση θα δώσουν την καλύτερη απάντηση σε όσους προκαταβάλλουν το "τέλος του φοιτητικού κινήματος", σε όσους νομίζουν πως θα ξεμπερδέψουν με τους αγώνες μας ή επιδιώκουν να τους μετατρέψουν σε "σκαλοπάτι" για εκλογικά σενάρια.

Είναι στο χέρι μας! Κρίνεται από τον δικό μας αγώνα να καταφέρουμε να σπουδάζουμε όπως μας αξίζει! Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Δυναμώνουμε την πάλη για να γράψουμε εμείς το δικό μας σενάριο για τη ζωή και το μέλλον μας. Δεν θα το χαρίσουμε σε κανέναν. Μαζί μπορούμε! Θα τα καταφέρουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ