Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τραγική η κατάσταση για αναπήρους σε δομή και τους εργαζόμενους

Σοκ προκαλεί η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ήρθε στην επιφάνεια με την έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), μετά από έλεγχο που παρήγγειλε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έπειτα από τον θάνατο δύο περιθαλπόμενων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής φροντίδας και προστασίας παιδιών με αναπηρία παραιτήθηκαν.

Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβρη του 2021, ένας 25χρονος ΑμεΑ τραυματίστηκε σοβαρά και στη συνέχεια πέθανε σε νοσοκομείο. Τον Δεκέμβρη του 2021, σε συμβάν μεταξύ περιθαλπόμενων τραυματίστηκε σοβαρά ένας εξ αυτών και νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ επί έναν μήνα. Επέστρεψε στη δομή και μετά από δύο μέρες απεβίωσε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την έκθεση της ΕΑΔ:

«Δεν υφίσταται Οργανισμός λειτουργίας του ελεγχόμενου φορέα με συνέπεια τη δυσπραγία και αναποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα (...) Προβλέπεται η εισαγωγή ανηλίκων με πολλαπλές αναπηρίες και η παραμονή τους έως το 25ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, φιλοξενούνται ογδόντα ένας (81) περιθαλπόμενοι, εκ των οποίων μόλις οι εννέα είναι ανήλικοι. Διαβιούν ανήλικοι με ενήλικες χωρίς πρόβλεψη χωροταξικού διαχωρισμού και ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός διαβιούντων στους θαλάμους».

Σημειώνεται ακόμα χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν «έλλειψη ανθρώπινων πόρων και απουσία συστηματικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού. Πάγιες και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό ειδικοτήτων και ιδιαίτερα σε προσωπικό φροντίδας, που σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα της κατάστασης των περιθαλπομένων δεν εξασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και καθιστούν δυσχερή την εξατομικευμένη προσέγγιση/φροντίδα των περιθαλπομένων. Στο ήδη υπάρχον προσωπικό παρατηρήθηκε επαγγελματική εξουθένωση.

Ενίοτε, το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό/φροντίδας παρέχει τις υπηρεσίες του σε διπλοβάρδιες με συνεχόμενη εργασία 16 ωρών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Οι περιστασιακά απασχολούμενοι δεν παρέχουν τις υπηρεσίες στους περιθαλπόμενους/εργοδότες για τους οποίους προσλαμβάνονται αλλά υποκαθιστούν το προσωπικό φροντίδας.

Η ιατρική φροντίδα παρέχεται με σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ορισμένου χρόνου».

Επικίνδυνη πολιτική για τους ευάλωτους

Οι εκπρόσωποι των γονέων και κηδεμόνων της δομής καταγγέλλουν ότι η διοίκηση ήταν απέναντί τους και ότι η άθλια κατάσταση που επικρατεί σε αυτή συνδέεται με την έλλειψη προσωπικού φροντίδας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι η πολιτική που υποτάσσει την Υγεία - Πρόνοια στην πολιτική της εξοικονόμησης πόρων και στη λογική «κόστους - οφέλους».

Αναδεικνύει ότι οι φορείς και τα σωματεία της πόλης, χρόνια τώρα, καταγγέλλουν τις δραματικές ελλείψεις του ιδρύματος και σημειώνει: «Δεν θα έπρεπε να φτάνουμε σε τέτοια τραγικά γεγονότα για να συνειδητοποιηθεί ότι δεν μπορούν να στοιβάζονται μαζί έως και 80 άτομα με διαφορετικής φύσης πολλαπλές αναπηρίες, χωρίς πρόβλεψη χωροταξικού διαχωρισμού ενηλίκων από ανηλίκους και δίχως ιδιαίτερη εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Ο χώρος υποφέρει από υποστελέχωση και οι εργαζόμενοι παλεύουν με την επαγγελματική εξουθένωση, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η αναγκαία ποιότητα και ποσότητα υπηρεσιών. Η διατήρηση του επικουρικού χαρακτήρα της εργασίας και γενικότερα των "ελαστικών" σχέσεων εργασίας οδηγεί σε κενά, τα οποία οι εργαζόμενοι πληρώνουν με ανεργία και οι ΑμεΑ με χειροτέρευση των υπηρεσιών που λαμβάνουν. Η αναλογία που υπάρχει ήδη στην εν λόγω δομή είναι 1 φροντιστής προς 8 ωφελούμενους!».

Καταλήγει τονίζοντας: «Τα παραπάνω αποκαλύπτουν με τον πιο ειδεχθή τρόπο την παντελή έλλειψη φροντίδας και πρόνοιας για την προστασία και τη στήριξη ευάλωτων παιδιών και ανθρώπων με αναπηρία. Αυτές οι συνθήκες θρέφουν τους θύτες και αφήνουν τα θύματα στο έλεός τους!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ