Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά στον δρόμο του αγώνα οι συνταξιούχοι

Παναττικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Με παναττικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, και περιφερειακά συλλαλητήρια μέσα στον Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες οι συνταξιούχοι. «Είμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα», τονίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ, και διεκδικούν: Αμεση καταβολή των πληρωμένων Δώρων των συνταξιούχων. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξιμες αποδοχές. Να δοθεί αύξηση - μετά από 13 χρόνια - σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 650 ευρώ, από 360 και 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αμεση καταβολή αναδρομικών, επικουρικών και Δώρων του 11μηνου για το 2015 σε όλους τους συνταξιούχους. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, να εκκαθαριστούν και να αποδοθούν στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των συντάξεών τους - κύριας, παράλληλης, διαδοχικής, εφάπαξ, επικουρικής.

Στην ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σχολιάζουν τις πανηγυρικές κυβερνητικές εξαγγελίες για τις υποτιθέμενες αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανέχονται «την απαίσια μαύρη προπαγάνδα, τα ψέματα και τις μισές αλήθειες από την κυβέρνηση, μερίδα μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι «δεν είναι αύξηση αλλά μείωση του συνταξιουχικού εισοδήματος» και μια σειρά δεδομένα το αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία: Ο πληθωρισμός «τρέχει με ρυθμούς 12% και 13% και το ποσοστό που θα δοθεί θα είναι της τάξης του 7,5%», ενώ στις επικουρικές συντάξεις δεν θα δοθεί ούτε αυτό το ποσοστό. «Ενα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμία αύξηση», γιατί με τον νόμο 4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), τον οποίο η ΝΔ διατηρεί και εφαρμόζει, έχουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Αντί για «την πληρωμένη 13η σύνταξή τους θα λάβουν 250 ευρώ», και αυτά μόνο στην περίπτωση που έχουν φορολογικό ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ, «δηλαδή κάτω από 800 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής», και αυτό το πενιχρό επίδομα που «έχουν το θράσος να το ονομάζουν "δώρο"». Την ίδια στιγμή, «για επτά χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις δεν τους αποδίδονται τα αναδρομικά» του 11μηνου του 2015, ενώ οι συνταξιούχοι «πληρώνουν κάθε χρόνο από τις περικοπές τους 8,5 δισεκατομμύρια».

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι «αυτό που έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα Υγείας ιδιωτικοποιείται περαιτέρω», με αποτέλεσμα να φορτώνονται περισσότερα βάρη στις πλάτες τους.

Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν στον δρόμο του αγώνα και καταλήγουν: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μέσα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων στην εξουσία θα λυθούν τα προβλήματά μας. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι αυτά δεν χωράνε στις πολιτικές τους, αφού αυτές καλύπτουν μόνο τα προβλήματα των επιχειρηματικών ομίλων. Εχουμε την πείρα μιας ζωής, αλλά και των τελευταίων χρόνων, ότι όποιος θα παίρνει την κυβερνητική σκυτάλη θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο, γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Με τη μαζική συμμετοχή μας στους αγώνες θα βάλουμε φραγμό στις αντιλαϊκές τους πολιτικές. Ολοι στον δρόμο του αγώνα, όλοι στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ