Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Συνεχείς εκταμιεύσεις για ΝΑΤΟικά έργα στον Αραξο

Και πολεμικά πλοία σε ευρωατλαντικές αποστολές κατά μήκος της Μεσογείου

Συνεχίζονται τα έργα στην αεροπορική βάση Αράξου, υποδομή που αποτελεί σταθερά «κρίκο» στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, στον Αραξο συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System - κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία).

Στις υποδομές του, που σταθερά παραμένουν εντός των πυρηνικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών (προς στιγμή ως υποδομές σε «κατάσταση φύλαξης» - «caretaker status», έτοιμες ανά πάσα στιγμή να φιλοξενήσουν πυρηνικά), γίνονται κατά καιρούς μια σειρά από εργασίες συντήρησης.

Η εκτέλεση πολυδάπανων εργασιών, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, στον Αραξο επιβεβαιώνεται εξάλλου και από το ίδιο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), που - σύμφωνα και με τα σχετικά παραστατικά - π.χ. το 2019 επέβλεψε την εκτέλεση του έργου «Συντήρηση Καταφυγίων Αεροσκαφών, Δικτύων Ευκολιών και Λοιπών Εγκαταστάσεων στο Αεροδρόμιο Αράξου».

Ακολούθως, τον Μάρτη φέτος, ενέκρινε δαπάνη 187.000 ευρώ για την «Ανακατασκευή Εστρωμένων Επιφανειών στο Αεροδρόμιο Αράξου», μέσα από «πιστώσεις του Προϋπολογισμού ΝΑΤΟ 2022», πιστώσεις του Προϋπολογισμού Εξόδων του ΓΕΑ που πάνε για ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Παραπέρα, στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, αρχές Νοέμβρη, το ΓΕΑ ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ με τίτλο έργου «116 Πτέρυγα Μάχης - ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΝΑΤΟ». Είχε, δε, αναφερόμενο ως «ειδικό σκοπό» της εκταμίευσης: «116 ΠΜ - Εργασίες Συντήρησης Κτιρίου 5ης ΥΕΚΕ». Η 5η ΥΕΚΕ (Υπηρεσία Επίβλεψης Κατασκευής Εργων), με έδρα τον Αραξο, έχει γενικά την ευθύνη επίβλεψης έργων που εκτελούνται για την Πολεμική Αεροπορία σε μονάδες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Π.χ. έχει επιβλέψει την «Ανακατασκευή Εγκαταστάσεων και Δεξαμενών Πρατηρίου Καυσίμων FOB Ακτίου», δηλαδή στην εκεί «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base) του ΝΑΤΟ, την οποία αξιοποιούν τα ιπτάμενα ραντάρ της λυκοσυμμαχίας, AWACS.

Αναβάθμιση της αμερικανοΝΑΤΟικής δραστηριότητας στη Β. Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στελέχη του αμερικανικού στρατού προανήγγειλαν την αναβάθμιση της δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, για τις ανάγκες σε προϊόντα και υπηρεσίες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Β. Ελλάδα, όπου δόθηκαν πληροφορίες σε ενδεχόμενους προμηθευτές για τις διαδικασίες.

Μετά την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλία, όπου πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις, «ο αμερικανικός στρατός θα κάνει πράγματα εδώ. Εχουμε σταματήσει από το 2018, ίσως από τις αρχές του 2019, αλλά θα ξαναρχίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνταγματάρχης DiNenna, διοικητής του Area Support Group Balkans. Ανάμεσα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα χρειαστεί ο αμερικανικός στρατός το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε το ενδεχόμενο κατασκευής κτιρίων εντός των επόμενων 12 μηνών σε Βόλο, Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο.

Στην «εξίσωση της επιχειρηματικότητας» οι Ενοπλες Δυνάμεις...

Αυτό την ίδια ώρα που περιγράφοντας το πώς εμπλοκή και μπίζνες πάνε χέρι χέρι, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, τη Δευτέρα, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είπε ότι «σε καιρούς δύσκολους, γεμάτους γεωπολιτικές εντάσεις, αλλεπάλληλες κρίσεις, αβεβαιότητες και ανασφάλειες, ασφαλώς το αγαθό της ασφάλειας αποκτά προστιθέμενη αξία. Η διασφάλιση αυτού του αγαθού είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, όπως δύσκολη υπόθεση σε αυτούς τους καιρούς είναι και η επιχειρηματικότητα (...) Η εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματά της, το πρόβλημα της αστάθειας των υποδομών, της διακύμανσης των τιμών στις πρώτες ύλες, αποτελούν για την επιχειρηματικότητα δύσκολη υπόθεση, όμως προϋπόθεση ακόμα και της λειτουργίας του επιχειρείν σε δύσκολους καιρούς είναι η ύπαρξη αυτού του αισθήματος ασφαλείας. Προϋπόθεση, θα έλεγα, ελεύθερης ύπαρξης αυτής της ίδιας οικονομικής δραστηριότητας και φυσικά της εξωστρέφειας που είναι απαραίτητη στο επιχειρείν. Εδώ λοιπόν μπαίνουν στην εξίσωση οι Ενοπλες Δυνάμεις. Είναι ο παράγοντας που διασφαλίζει αυτό το αγαθό»...

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει συνεχώς δυνάμεις στις ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.

Π.χ., η φρεγάτα «Σαλαμίς» στάλθηκε ως ναυαρχίδα στην έκτη και τελευταία για το 2022 «εστιασμένη περιπολία», που διεξάγεται σε διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» που «επιτηρεί» την Ανατ. Μεσόγειο, παραλαμβάνοντας καθήκοντα από την τουρκική φρεγάτα «TCG Salihreis».

Εξάλλου, έτερη φρεγάτα, η «Αιγαίον», είναι ναυαρχίδα της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Irini» στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ καθήκοντα διοικητή εν Πλω (COM FHQ) ασκεί αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Υποτίθεται ότι ελέγχουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, την ώρα που είναι «κοινό μυστικό» ότι φορτηγά πλοία, κύρια με τουρκική σημαία, ή προερχόμενα από τουρκικούς λιμένες έχουν αρνηθεί τη διεξαγωγή νηοψίας προς έλεγχο του φορτίου τους. Στην πράξη, «απλά» απλώνονται και άλλες ευρωατλαντικές μονάδες στον κρίσιμο δίαυλο της Μεσογείου.

Τέλος, στο διάστημα 22 - 26/11 διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις Γαλλίας και Βρετανίας. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ANTARES» της Δύναμης Κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» στη Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκε ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων από αεροσκάφος στο αεροπλανοφόρο, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πραγματοποίησαν καταρρίχηση με χρήση FAST ROPE στη φρεγάτα «Κανάρης».

Επίσης, από 22 έως 26/11, στελέχη των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και της βρετανικής Special Air Service (SAS) διεξήγαγαν «συνεκπαίδευση αναβίωσης της επιχείρησης καταστροφής της γέφυρας του Γοργοποτάμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ