Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα!

Ενα μαζικό και στεντόρειο «πάρτε το πίσω» ακούστηκε από το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη νοσοκομειακή περίθαλψη

Την απαίτησή τους να μην περάσει το νομοσχέδιο - λαιμητόμος της δημόσιας περίθαλψης διαδήλωσαν, χτες το μεσημέρι, στο Σύνταγμα οι υγειονομικοί μαζί με δεκάδες σωματεία εργαζομένων και μαζικούς φορείς. Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής διεξαγόταν η συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο, απέξω, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, σύλλογοι φοιτητών και γυναικών, μαζικοί φορείς το «καταψήφισαν» με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Με το πανό της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που ξεδίπλωσαν μπροστά από τη Βουλή, κατήγγειλαν το «πλιάτσικο» που εξαπολύει στις τσέπες των ασθενών η κυβέρνηση. Απαίτησαν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό και όχι περίθαλψη που να αποτελεί ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους.

Ανάμεσα στους 185 συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα που έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνονται οι Ομοσπονδίες των υγειονομικών, οι Ενώσεις Γιατρών, τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία και άλλες δημόσιες δομές Υγείας, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας αντιτίθενται στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή του.

Χτες άλλωστε η ΟΕΝΓΕ είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ σε στάσεις εργασίας προχώρησαν τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και η ΑΔΕΔΥ. Από το βήμα της κινητοποίησης η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε μάλιστα τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ που ...απαγόρευσε στους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Καμινίων να πάρουν μέρος στην απεργία παρόλο που η κινητοποίηση είχε έγκαιρα γνωστοποιηθεί.


Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και βουλευτές του Κόμματος.

Ωμός εκβιασμός για ασθενείς και γιατρούς

«Οπως και την περίοδο της πανδημίας έτσι και σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι υγειονομικοί γινόμαστε "ένα" με τον λαό και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή. Με μια φωνή απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα που χτυπάει στην καρδιά του το δημόσιο σύστημα Υγείας», τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, και απαίτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Σχολιάζοντας την επίκληση του παραδείγματος της Ολλανδίας και του συστήματος Υγείας που διαθέτει από την υφυπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διάβασε στους συγκεντρωμένους τη μαρτυρία Ελλήνων μεταναστών στη συγκεκριμένη χώρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τους, «για να έχεις πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είσαι υποχρεωμένος να απευθυνθείς σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για λογαριασμό του κράτους». Επίσης, υπάρχει η υποχρέωση εγγραφής σε «προσωπικό γιατρό», ο οποίος αποδεικνύεται «ο τελευταίος γιατρός που σου επιτρέπει το σύστημα να δεις». Οσο για το είδος των υπηρεσιών που προσφέρει, οι ιατρικές του συστάσεις περιορίζονται κυρίως σε «παρακεταμόλη και ξεκούραση» για οποιοδήποτε σύμπτωμα και πρόβλημα, καθώς δεν παραπέμπει τους ασθενείς σε γιατρούς ειδικότητας. Μια συνταγή που «δεν στοιχίζει αλλά δεν δίνει λύσεις» στα προβλήματα υγείας.


Οσον αφορά την «επιλογή» που διαφημίζει ότι δίνει η κυβέρνηση στους ασθενείς να πληρώσουν αν θέλουν για να έχουν άλλου είδους νοσηλεία, σημείωσε τα εξής: «Αυτό είναι για την κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα του δημόσιου συστήματος Υγείας και του λαού μας: Οτι οι ασθενείς θέλουν να πληρώσουν περισσότερα από όσα ήδη πληρώνουν και δεν έχουν την επιλογή σήμερα να το κάνουν...», τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, πολύμηνες καθυστερήσεις για εξετάσεις και επεμβάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, στηλίτευσε τους αισχρούς ισχυρισμούς ότι οι ασθενείς είναι «τζαμπατζήδες» και ...τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους. «Είναι πρόκληση για τον λαό μας που τον καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ενεργειακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

«Αν θέλει κανείς να περιγράψει την ουσία του νομοσχεδίου αυτή είναι μία: Ωμός εκβιασμός στους ασθενείς και τον λαό "ή θα πληρώσεις ή δεν θα επιβιώσεις"», αλλά και για τους γιατρούς, τους οποίους «στέλνει να κάνουν πλαστικό στις τσέπες των ασθενών τους» για να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να αυξήσουν τους μισθούς τους. «Μία είναι η απάντηση: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα», ξεκαθάρισε και απαίτησε «δωρεάν Υγεία για τον λαό στο ύψος των δυνατοτήτων που υπάρχουν τον 21ο αιώνα».


Σε απόρριψη του νομοσχεδίου, «που ιδιωτικοποιεί παραπέρα τη δημόσια Υγεία και καλεί τους πολίτες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», κάλεσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ. «Αλήθεια, ποιος πολίτης έχει χρήματα και περιμένει από το 2017 στις λίστες των νοσοκομείων για να χειρουργηθεί;», αναρωτήθηκε και κατήγγειλε ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται η πρόσβαση στα νοσοκομεία θα γίνει ακόμα «πιο άνιση». Τα νοσοκομεία «χρειάζονται προσωπικό», ξεκαθάρισε και κατήγγειλε ότι φέτος οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί κατά 10.000 σε σχέση με πέρσι ενώ δεν προσλήφθηκε κανένας μόνιμος εργαζόμενος.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης. «Μετά τη μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη δεν έχουμε άλλον δρόμο από το να σηκώσουμε το ανάστημά μας», ανέφερε.

Το αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για απόσυρση του νομοσχεδίου μετέφερε ο γενικός του γραμματέας, Γιώργος Ελευθερίου, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα το άρθρο 10 που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Διεκδικούμε μαζί με τους ασθενείς δωρεάν Υγεία

Αγωνιστικό χαιρετισμό στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων απηύθυνε η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. «Ας το πάρει επιτέλους απόφαση η κυβέρνηση: Κανένας δεν συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο», σχολίασε, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας Ιατρικός Σύλλογος, ούτε μια Ενωση νοσοκομειακών γιατρών που να στηρίζει το νομοθέτημα. «Οι ήρωες υγειονομικοί της πανδημίας αντιμετωπιστήκαμε από την κυβέρνηση με τα ΜΑΤ», κατήγγειλε, υπενθυμίζοντας τον αστυνομικό κλοιό που αντιμετώπισαν κατά την πρόσφατη συμβολική κατάληψη που έκαναν στο υπουργείο Υγείας. «Το έγκλημά μας είναι ότι αρνούμαστε να βλέπουμε τους ασθενείς στην τσέπη, αρνούμαστε να γίνουμε "κοράκια" που θα πλουτίσουμε εις βάρος του λαού», τόνισε. «Θέλουν να κάνουν τους ασθενείς πελάτες», κατήγγειλε και πρόσθεσε πως «αυτό το ονομάζουν ελευθερία για τον γιατρό και τον ασθενή». «Η πλειοψηφία των υγειονομικών θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό. Θα συνεχίσουμε μαζί με τους ασθενείς μας να διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», κατέληξε.

Δεν θα περάσει το ξεχείλωμα του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες


RIZOSPASTIS

«Ενώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε την απόσυρση αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου», ανέφερε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Στον χαιρετισμό του ανέδειξε τη μετατροπή και του Φαρμάκου σε εμπόρευμα και τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής για τον λαό, καθώς οι επιχειρηματίες επιλέγουν τα φάρμακα που θα παράγουν αλλά και τις αγορές στις οποίες θα τα διαθέσουν με βάση το κέρδος. Οσον αφορά την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση σε συνθήκες εντατικοποίησης, επισήμανε ότι το άρθρο 51 του νομοσχεδίου έρχεται να δώσει τη «χαριστική βολή» επεκτείνοντας το ωράριο λειτουργίας στις φαρμακαποθήκες. «Τους λέμε ξεκάθαρα: Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει», σημείωσε.

Ούτε ένας μαζικός φορέας δεν στηρίζει το τερατούργημα

Την εικόνα από την εφημερία, τα πρωινά ιατρεία, την καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου, που στηρίζεται στη δουλειά γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστών, συνόψισε η Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ασκληπιείο». «Οταν φωνάζουμε Παιδεία, Υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό, το φωνάζουμε γιατί το εννοούμε», τόνισε. «Το δικαίωμα στην Υγεία δεν εκπλειστηριάζεται, με τον ίδιο τρόπο που δεν εκπλειστηριάζονται οι ζωές των ανθρώπων», κατέληξε.

«Ξέρουμε καλά ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο έναν κλάδο, είναι κομμάτι ενός μεγάλου παζλ που έχει στόχο η φροντίδα της υγείας να αποτελεί ατομική ευθύνη και όχι ευθύνη του κράτους», υπογράμμισε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ. Στην κατεύθυνση αυτή, κατήγγειλε τα μέτρα που θέλουν να δώσουν «κομμάτι από την πίτα των δημόσιων νοσοκομείων στους ιδιωτικούς ομίλους» για να ενισχύσουν τα κέρδη τους.

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού και νοσηλευτικού κόσμου είναι κατά του νομοσχεδίου», επισήμανε ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Η δημόσια Υγεία είναι υπόθεση όλων», υπογράμμισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς». «Χρειαζόμαστε περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, χρειαζόμαστε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και αυξήσεις στους μισθούς μας», τόνισε.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Κεχρής, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

«Ο λαός, η φτωχολογιά, οι υγειονομικοί έχουμε ήδη καταψηφίσει αυτό το άθλιο αντιδραστικό νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν».

Υπόλογοι όσοι υπερασπίζονται τη «συνύπαρξη» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

«Ποιος μπορεί να δηλώνει ότι παλεύει για την Υγεία του λαού και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται το σύστημα στο πλαίσιο του οποίου η Υγεία είναι ατομική ευθύνη για τις λαϊκές οικογένειες και πεδίο τεράστιας κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, στον χαιρετισμό του εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο». Στην κατεύθυνση αυτή, στηλίτευσε τις αυταπάτες που σκορπίζουν όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να είναι ...ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο. «Λες και δεν πέρασε από πάνω μας η πανδημία, όταν αποδείχθηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ ο πραγματικός χαρακτήρας, ο παρασιτικός ρόλος του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, στο όνομα του οποίου πίνουν νερό όλες οι κυβερνήσεις», σχολίασε. Το νομοσχέδιο, όπως εξήγησε, «δεν οφείλεται στη δήθεν νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της ΝΔ» αλλά εντάσσεται στην κατεύθυνση της ΕΕ και των κυβερνήσεων για το «νοσοκομείο - επιχείρηση». Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα σε αγώνα με επίκεντρο τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής με συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα.

«Το σύνολο των φοιτητών Ιατρικής έχει καταδικάσει αυτό το νομοσχέδιο», είπε η Μαρίτα Στεργίου, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής. Αναφερόμενη στις αλλαγές που δρομολογούνται στις ιατρικές σπουδές, επισήμανε πως το νομοσχέδιο επιδιώκει να αξιοποιήσει τους φοιτητές για την κάλυψη των κενών των νοσοκομείων της περιφέρειας, στέλνοντάς τους από νομό σε νομό, «διαιωνίζοντας την υποστελέχωση και τις άθλιες συνθήκες περίθαλψης». Στο έδαφος της υποστελέχωσης και του ελλιπούς εξοπλισμού των νοσοκομείων, οι φοιτητές δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα, όπως κατήγγειλε, «να εφαρμόσουμε στο ελάχιστο αυτά που διδασκόμαστε, αυτά που είναι αναγκαία για την περίθαλψη των ασθενών μας».

«Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», τόνισε ο Φώτης Τουλγιαρίδης, εκ μέρους της Σωματειακής Επιτροπής Ειδικευμένων στον «Ευαγγελισμό». Από το βήμα της κινητοποίησης μετέφερε την αντίθεση των νέων γιατρών, ειδικευόμενων και επικουρικών, όλων αυτών «που βάζουν καθημερινά πλάτη» για τη λειτουργία των νοσοκομείων, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

«Οι εργαζόμενοι στα αντικαρκινικά νοσοκομεία δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένας ασθενής έξω από αυτά», σημείωσε η Κατερίνα Πατρικίου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».

Στην πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι στις δομές Πρόνοιας και προστασίας του παιδιού από την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ στους ευαίσθητους αυτούς τομείς αναφέρθηκε η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιδρυμα «Μητέρα» και τις Παιδουπόλεις. «Η πολιτική της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας, η δράση των διαφόρων ιδιωτών, ΜΚΟ, είναι η μήτρα που αναπαράγει την κακοποίηση, την περιθωριοποίηση, ακόμα και την εμπορία των παιδιών», υπογράμμισε.

«Παρών» από τους συνταξιούχους

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των συνταξιούχων μετέφερε ο Παναγιώτης Πάλμος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μαζί με το αίτημά τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οπως υπογράμμισε, οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει αδρά μέσα από τις κρατήσεις που κατέβαλλαν ως εργαζόμενοι από τους μισθούς τους, τις κρατήσεις που συνεχίζουν να πληρώνουν από τις πενιχρές συντάξεις τους και παρ' όλα αυτά «δωρεάν Υγεία δεν βλέπουμε». Ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις πρωτοβουλίες των συνταξιουχικών σωματείων, που οργανώνουν συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στην Αθήνα και το ίδιο διάστημα σε πόλεις όλης της χώρας, καταγγέλλοντας τα ψίχουλα που τους πετά η κυβέρνηση, απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία.

«Πήραμε σύνταξη από το ΕΣΥ αλλά όχι και από τους αγώνες», είπε ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος, επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», που ανέβηκε τελευταίος στο βήμα της συγκέντρωσης. Οπως επισήμανε, οι σημερινοί συνταξιούχοι του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι αυτοί που το έχουν «χτίσει» με τη δουλειά, τον μόχθο, τις εφημερίες, που έδωσαν αγώνες για να κατοχυρωθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, έχουν παλέψει ενάντια στην πολιτική που διαχρονικά επιχειρεί να «ξεδοντιάσει» τις δημόσιες δομές. «Να έρθουν να μας πουν πόσες εφημερίες έκαναν αυτοί οι κύριοι που θέλουν σήμερα να ισοπεδώσουν τις κατακτήσεις μας», τόνισε. Προτρέποντας σε συνέχεια στον αγώνα κάλεσε στο συλλαλητήριο που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Σωματεία στις 17 Δεκέμβρη, με αφορμή τη συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ