Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ξανά στο προσκήνιο

Ξανά στο προσκήνιο έρχεται η συζήτηση γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η αγγλική εφημερίδα «Guardian» σε δημοσίευμά της, το περασμένο Σάββατο, με τίτλο «Η Ελλάδα σε "προκαταρκτικές" συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για τα μάρμαρα του Παρθενώνα» αναφέρει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο, στην οποία σημειώνεται ότι «επιδιώκουμε νέες θετικές, μακροπρόθεσμες συνεργασίες με χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο, και αυτό φυσικά περιλαμβάνει την Ελλάδα». Ενώ θυμίζει και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για «μια εκ περιτροπής έκθεση αρχαιοτήτων που δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ εκτός Ελλάδας με αντάλλαγμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Στον «Guardian» φιλοξενούνται και δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχόταν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ως δάνειο, αλλά τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είναι πολύ καλό που τώρα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πολύ ευρύτερη συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, μια συνεργασία που δεν περιλαμβάνει μόνο κλασικές αρχαιότητες αλλά και βυζαντινούς θησαυρούς που θα ήμασταν διατεθειμένοι να στείλουμε».

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αναφορά στον ANT1 ότι το Βρετανικό Μουσείο σκέφτεται την ίδρυση παραρτήματός του στην Ελλάδα, αλλά και πρόσφατο δημοσίευμα στον βρετανικό Τύπο που αναφέρει ότι η συλλογή Στερν δείχνει τον δρόμο... Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να νομιμοποιηθεί η αρχαιοκαπηλική συλλογή Στερν και να εκτεθούν τα ευρήματα για έναν χρόνο στο Μουσείο Γουλανδρή και σε έναν χρόνο θα επιστρέψουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για 25+25 χρόνια. Ενώ, όπως τονίζουν οι αρχαιολόγοι, για κάθε κυκλαδικό αντικείμενο που θα έρχεται από τη Ν. Υόρκη στην Ελλάδα από το 2034 ως το 2073, η Ελλάδα θα στέλνει ένα ανάλογης αξίας κυκλαδικό εύρημα στη Ν. Υόρκη. «Χαράσσουμε ένα βατό μονοπάτι επαναπατρισμού και άλλων πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κράτη, σε μουσεία, σε οργανισμούς, σε συλλέκτες, ότι αυτός ο γυρισμός, που είναι και το όνομα της έκθεσης που θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να εγκαινιάσουμε, δεν είναι απλά ηθικά επιβεβλημένος, αλλά είναι και τεχνικά, νομικά εφικτός», είχε αναφέρει τότε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Αραγε, αυτήν την επιστροφή των Γλυπτών ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ