Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΡΕΣ
Τραγωδία με έναν μαθητή νεκρό και δύο τραυματίες από έκρηξη σε λεβητοστάσιο σχολείου
  • Η έκρηξη σημειώθηκε λίγη ώρα μετά το τέλος εργασιών, οι οποίες γίνονταν εν ώρα λειτουργίας του σχολείου
  • ΑΣΓΜΕ: Μόνο οργή! Οσες ευθύνες κι αν αποδοθούν δεν μπορούν να δώσουν άλλοθι στην ευθύνη της κυβέρνησης για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Eurokinissi

Ενας 11χρονος μαθητής νεκρός και άλλοι δύο τραυματίες, 6 και 10 χρόνων, είναι ο τραγικός απολογισμός της εγκληματικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εργολαβοποίησης των υπηρεσιών των δήμων.

Το τραγικό περιστατικό, που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του κτιρίου, λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του εργολάβου που είχε αναλάβει τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου με χρήση γεωθερμίας οι οποίες γίνονταν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Από τη σφοδρή έκρηξη στον λέβητα πετρελαίου, ο ένας μαθητής σκοτώθηκε ακαριαία. Τραυματίστηκε στο μάτι ένας μαθητής, ο οποίος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ελαφρύτερα ένας δεύτερος.

Το συγκεκριμένο σχολείο εντάχθηκε από τον δήμο Σερρών σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, με χρήση γεωθερμίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Ν. Τσιότσιο, το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο, ωστόσο παραδόθηκε σε δυόμισι, μόλις πριν από περίπου 10 μέρες. Μάλιστα, γι' αυτά τα δυόμισι χρόνια η αυλή του σχολείου είχε μετατραπεί σε ...εργοτάξιο. Χτες το συνεργείο πήγε για να κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αποδεσμεύσει τον λέβητα πετρελαίου και να μπει σε λειτουργία η θέρμανση με γεωθερμία.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την τραγωδία, ο διευθυντής του σχολείου ανέφερε ότι «το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά».

Τέλος, καταγγέλλει ότι είχε εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία του για την εκτέλεση των εργασιών εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, σημειώνοντας ότι «ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος. Και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Ο χώρος που είναι εγκατεστημένο το λεβητοστάσιο βρίσκεται στην πίσω πλευρά του σχολείου. Στο σημείο, όμως, υπάρχει υπόστεγο, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα παιδιά τις βροχερές μέρες. Την ώρα της έκρηξης, στο σημείο βρίσκονταν συνολικά 8 παιδιά.

Με παρέμβαση για τη φονική έκρηξη, ο εισαγγελέας Σερρών ζητά άμεση διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία.

ΑΣΓΜΕ: Μόνο οργή!

Το ΔΣ της Aνώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) εκφράζει την οργή του για το τραγικό περιστατικό στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αποτελεί «άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων, σε σχέση και με τα σχολικά κτίρια, γιατί ζυγίζουν τις ζωές των παιδιών μας με βάση τις αντοχές της οικονομίας. Η ασφάλεια και ο έλεγχος της σχολικής μονάδας είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας για εμάς και τα παιδιά μας!

Ως ΔΣ της ΑΣΓΜΕ καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων σε όλη τη χώρα να εκφράσουν την οργή και τη συμπαράστασή τους για το περιστατικό με διεκδικητικές πρωτοβουλίες τόσο στους δήμους, Περιφέρειες, όσο και στην κεντρική κυβέρνηση για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την πλήρη και ασφαλή συντήρηση των σχολείων με ευθύνη του κράτους.

Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, στους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τόσο του αδικοχαμένου 12χρονου μαθητή όσο και των άλλων 2 τραυματισμένων συμμαθητών του... μόνο οργή!», λέει η ΑΣΓΜΕ και επισημαίνει ακόμα ότι «όσες ευθύνες κι αν αποδοθούν μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό, δεν μπορούν να δώσουν άλλοθι στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα σχολεία απολύτως ασφαλή! (2023-10-13 00:00:00.0)
«Πάμε κι όπου βγει» η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του δήμου (2023-04-12 00:00:00.0)
Συναντιούνται σήμερα στον δρόμο του αγώνα (2022-12-15 00:00:00.0)
Ο στόχος είναι στο κεφάλι (2022-12-10 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν σήμερα σε 19 πόλεις (2013-10-18 00:00:00.0)
Υπέρ κρατικού φορέα ελέγχου για το φυσικό αέριο (2005-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ