Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΕ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΙΝΑ
Αναζήτηση «συντονισμένης δράσης» ενώ βαθαίνουν οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί

Τις εντεινόμενες προσπάθειες του ευρωατλαντικού μπλοκ να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος της Κίνας στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανέδειξαν ο 4ος γύρος διαλόγου ανώτερου επιπέδου ΕΕ - ΗΠΑ για την Κίνα και η 3η διμερής συνάντηση διαβουλεύσεων για τον Ινδο-Ειρηνικό, που έγινε στα τέλη της περασμένης βδομάδας στην Ουάσιγκτον. Οι διαβουλεύσεις αυτές βέβαια πραγματοποιήθηκαν με φόντο σημαντικές αντιθέσεις που «βαραίνουν» εντός του ευρωατλαντικού άξονα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση τις ΗΠΑ εκπροσώπησε η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, ενώ την ΕΕ ο γγ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στ. Σανίνο.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίζεται πως οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν ότι ποτέ δεν ήταν περισσότερο ευθυγραμμισμένες στις στρατηγικές τους απόψεις (...) Υπογράμμισαν δε τη συνεχιζόμενη αφοσίωση για την ανάληψη περαιτέρω συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων που "τρέχουν"».

Μεταξύ άλλων εκφράζεται προβληματισμός για την Ταϊβάν, που αποτελεί κομβικό σημείο της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο, και τονίζεται «η σημασία της διατήρησης της ειρήνης και σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν, όπου ΕΕ και ΗΠΑ έχουν σαφή συμφέροντα και διακυβεύεται η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη», ενώ εκφράζεται «ανησυχία» για «προκλήσεις της Κίνας που μεγαλώνουν τον κίνδυνο κρίσης στα Στενά».

Οσον αφορά συνολικά τον Ινδο-Ειρηνικό, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν την κοινή τους αφοσίωση για μια διεθνή τάξη βασισμένη στο δίκαιο» και «επιθεώρησαν την κοινή τους δράση και μαζί με εταίρους προς στήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού». Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζουν τη δέσμευσή τους για συνεργασία με νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και εστιάζουν στον «σημαντικό περιφερειακό και παγκόσμιο ρόλο της Ινδίας», εκφράζοντας ανυπομονησία να «αντιμετωπίσουν με την Ινδία τις πιεστικές διεθνείς προκλήσεις»...

Σημειωτέον, μεταξύ άλλων ΗΠΑ και ΕΕ θα ετοιμάσουν και κοινά ναυτικά γυμνάσια το πρώτο 6μηνο του 2023, κάνοντας λόγο για «προσπάθειες οικοδόμησης κοινής ικανότητας στον θαλάσσιο τομέα για την υποστήριξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», την ώρα που εντείνονται σενάρια για την πιθανή εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων σε όλη την περιφέρεια...

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, «στάθηκαν και στη συνεχιζόμενη εξαιρετική διατλαντική ενότητα και τον στενό συντονισμό προς απάντηση του παράνομου, απρόκλητου και αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ καλωσόρισαν τη 2η συνάντηση του Διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ για την Ασφάλεια και την Αμυνα που θα γίνει στις 14/12 στην Ουάσιγκτον.

Σ. Μισέλ: Να είμαστε «ισχυροί», όχι «γενικοί» εταίροι

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αποτυπώνοντας με «διπλωματική» γλώσσα τις αντιθέσεις στα συμφέροντα των μονοπωλίων ΗΠΑ - ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρός εταίρος των ΗΠΑ και όχι γενικός εταίρος, αλλά ικανός να υπερασπιστεί τα οικονομικά του συμφέροντα».

Συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση στις δύο ηπείρους δεν είναι η ίδια», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ είναι «εξαγωγέας ενεργειακών πόρων» ενώ «η Ευρώπη πληρώνει έναν εξαιρετικά βαρύ λογαριασμό για την ενεργειακή κρίση».

Τονίζοντας επιπλέον ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι το παράπλευρο θύμα του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, αναγνώρισε ότι «έχουμε σημεία σύγκλισης με τους Αμερικανούς συμμάχους μας απέναντι στην Κίνα, τα οποία είναι πιο δυναμικά, πιο επιθετικά», αλλά «με τον ίδιο τρόπο, η ΕΕ έχει να επιβεβαιώσει τη δική της μοίρα, τις δικές της οικονομικές πραγματικότητες». Κατέληξε δε ότι «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη, πιο ενεργή σε διεθνές επίπεδο και που προωθεί τα συμφέροντά της...».

Σε αυτό το πλαίσιο υπεραμύνθηκε της επιλογής να βρεθεί πρόσφατα για επίσημες επαφές στην Κίνα, μιλώντας για «αποστολή ουσιαστική» και αναφέροντας ότι «υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, πυρηνική απειλή και απειλή Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ΕΕ έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα με την Κίνα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ξεκίνησε επαφές στην Ινδία, όπου θα συζητήσει τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Σε δηλώσεις της, επέλεξε να αναφέρει ότι το Βερολίνο και γενικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να προτάξουν σχέδια μείωσης των κρατικών εγγυήσεων προς εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα και γενικά ότι πρέπει να περιοριστεί η οικονομική εξάρτηση από το Πεκίνο.

  • Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περίπου 130 βλήματα πυροβολικού σε ανατολικές και δυτικές θαλάσσιες ουδέτερες ζώνες, χτες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Γιονάπ», επικαλούμενο πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ