Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση με στόχο την πακιστανική πρεσβεία

Βομβιστική επίθεση με στόχο την πρεσβεία του Πακιστάν σημειώθηκε την Παρασκευή στην αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας φρουρός ασφαλείας. Ο Πακιστανός πρέσβης, Ουμπάιντ ουρ-Ρεχμάν Νιζαμάνι, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο μήνα, δεν έπαθε κάτι.

Η αντίδραση του Ισλαμαμπάντ ήταν βέβαια έντονη, με τον πρωθυπουργό, Σ. Σαρίφ, να απαιτεί άμεση έρευνα και «δράση εναντίον των δραστών αυτής της ειδεχθούς ενέργειας».

Το Σάββατο, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αναφέροντας μάλιστα ότι στόχος ήταν ο ίδιος ο Πακιστανός πρέσβης, τον οποίο χαρακτήρισε προδότη.

Η κυβέρνηση Σαρίφ κατήγγειλε «απόπειρα δολοφονίας», ενώ το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αφγανό επιτετραμμένο στο Ισλαμαμπάντ για να εκφράσει «βαθιά ανησυχία».

Από τη μεριά του, ο Αφγανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η επίθεση «διαπράχθηκε από κοινούς εχθρούς του Πακιστάν και του Αφγανιστάν», προσθέτοντας ότι «καταδικάστηκε από την αφγανική ηγεσία με τον πιο σθεναρό τρόπο στο κορυφαίο επίπεδο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Πρόσθεσε δε ότι «η ασφάλεια των πακιστανικών διπλωματικών αποστολών ενισχύθηκε» και ότι «οι αφγανικές αρχές δεν θα σταματήσουν την έρευνα προτού οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Να καταγραφεί ότι το Πακιστάν είναι από τις λίγες χώρες που διατήρησαν ανοιχτές τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Πριν από λίγες μέρες, αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών, Χίνα Ραμπάνι Καρ, επισκέφθηκε την αφγανική πρωτεύουσα για να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σημειωτέον, ανήμερα της επίθεσης στην πακιστανική πρεσβεία, σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας κοντά στα γραφεία του ισλαμιστικού κόμματος Χεζμπ-ι-Ισλάμι, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου. Ακολούθησαν πυρά και δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν σε τέμενος, σύμφωνα με τις αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ