Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Ενδιαφέρον» για διαπραγματεύσεις αλλά «όχι υπό απειλές»

«Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι το Ιράν δεν είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί υπό απειλές και πίεση. Η επίτευξη μιας συμφωνίας έχει τη δική της λογική και η στάση του Ιράν ως προς τις συνομιλίες για τη συμφωνία JCPOA (σ.σ. η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) είναι σαφής», είπε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Ν. Καναάνι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη «εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση των συνομιλιών» με ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, εφόσον και αυτές οι πλευρές ενδιαφέρονται για μια συμφωνία.

Επιπλέον, καταδίκασε τις προσπάθειες συγκεκριμένων δυτικών χωρών για αποβολή του Ιράν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (οι οποίες προωθούνται με υποκριτικές επικλήσεις στην καταπίεση των γυναικών και την αιματηρή καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα). Ο Καναάνι προειδοποίησε ότι μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό προηγούμενο στον ΟΗΕ εάν πετύχει η εν λόγω προσπάθεια.

Ο Καναάνι, τέλος, αναφέρθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι δυσκολεύουν ιρανικές και κινεζικές εταιρείες να προωθήσουν μπίζνες στο πλαίσιο της 25ετούς στρατηγικής συνεργασίας Κίνας - Ιράν που υπογράφηκε προ διετίας.

Στο μεταξύ, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ιρανού γενικού εισαγγελέα, Μ. Μονταζερί, το Σαββατοκύριακο, σε θεολογικό συνέδριο στην πόλη Χομ. Εκεί είχε αναφέρει ότι η «αστυνομία ήθους» μπορεί «να τελεί υπό κατάργηση» μιας που δεν σχετίζεται με την απονομή δικαιοσύνης. Είχε προσθέσει ότι το δικαστικό σύστημα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις «προκλήσεις της κοινωνίας» και ότι «το Κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται» στο θέμα της υποχρεωτικότητας της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες, χωρίς να διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Ο Μονταζερί έχει αναλάβει να υποβάλει προτάσεις για πιθανές μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση και σε μέσα επιβολής νόμου, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ξέσπασαν από τα μέσα Σεπτέμβρη, με αφορμή τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, ενώ κρατούνταν μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ήθους».

Το Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν κατηγόρησε δυτικές χώρες ότι υποκινούν κατά της χώρας έναν «υβριδικό πόλεμο». Ανέφερε επίσης ότι κατά τις συγκρούσεις «αυτονομιστών και τρομοκρατικών ομάδων και αστυνομικών» (όπως χαρακτηρίζεται η καταστολή των κινητοποιήσεων) από τα μέσα Σεπτέμβρη ως σήμερα έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα.

Χτες, οργανώσεις αντιπολιτευόμενων Ιρανών έκαναν έκκληση για την έναρξη 3ήμερων κινητοποιήσεων και μποϊκοτάρισμα αγορών σε καταστήματα.

Στο μεταξύ, την Κυριακή εκτελέστηκαν 4 Ιρανοί μετά την καταδίκη τους για «συνεργασία» με το Ισραήλ και τη Μοσάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ