Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Αυστραλία εντείνουν τον συντονισμό με το βλέμμα στο Πεκίνο

Κάλεσμα στην Ιαπωνία για «κυκλική» ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Αυστραλία

Ενίσχυση των συμμαχιών τους για «να αναπτυχθεί η συνεργασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και παγκοσμίως» αναζητούν επίμονα οι ΗΠΑ, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν βελτιωμένες θέσεις στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Κίνα αλλά και τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον συνάντηση (2+2) των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών είναι τακτικές, με την Ουάσιγκτον μάλιστα να επενδύει ιδιαίτερα σε μορφές όπως το σχήμα QUAD (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία) και η συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), με την Καμπέρα να αποτελεί μοχλό παρέμβασης και στις νησιωτικές χώρες του Νότιου Ειρηνικού, όπου μαίνονται ανταγωνιστικά σχέδια για αναβάθμιση ή και δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Σε Κοινή Δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν και Λ. Οστιν, και οι ομόλογοί τους της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ και Ρ. Μαρλς, εξέφρασαν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεών τους για «εμβάθυνση συνεργασίας, διμερώς και με τους εταίρους και θεσμούς στην περιφέρεια, για να εγγυηθούμε ότι ο Ινδο-Ειρηνικός θα είναι ελεύθερος, ανοιχτός, σταθερός, ειρηνικός, ευήμερος και με σεβασμό απέναντι στην κυριαρχία». Αλλά και «για να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια, τη συνδεσιμότητα (...) την ανθεκτικότητα, σε συμφωνία με τις περιφερειακές και εθνικές προτεραιότητες».

«Φωτογραφίζοντας» την Κίνα, εξέφρασαν ανησυχία για «άλλες ενέργειες» όπως και τις «υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις που είναι ασύμβατες με το Διεθνές Δίκαιο» και σε αυτό το πλαίσιο «αποφάσισαν να εργαστούν με εταίρους για τη στήριξη της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας και τη διατήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Επίσης, σε ένα από τα κρίσιμα μέτωπα της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο, «επανέλαβαν τον ρόλο της Ταϊβάν ως ηγετικής δημοκρατίας στον Ινδο-Ειρηνικό, μιας σημαντικής περιφερειακής οικονομίας και μια δύναμης με κρίσιμη συμβολή στις εφοδιαστικές αλυσίδες», επιβεβαιώνοντας «τη δέσμευσή τους για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας κατά μήκος των Στενών». Προωθώντας παραπέρα την «αναβάθμιση» της διεθνούς «αναγνώρισης» της Ταϊβάν, δεσμεύτηκαν ότι «θα εργαστούν για να στηρίξουν την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς» και θα ενισχύσουν «τους οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς μαζί της».

Κάλεσμα για ανάπτυξη ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αυστραλία

Ενισχύοντας μάλιστα τη στρατιωτική κινητικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, οι υπουργοί ΗΠΑ και Αυστραλίας κάλεσαν τον ιαπωνικό στρατό να αναπτύσσει με εναλλασσόμενο τρόπο δυνάμεις στην Αυστραλία.

«Αδημονούμε να έχουμε περισσότερες ανταλλαγές με την Ιαπωνία», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε: «Θα πάμε στην Ιαπωνία στα τέλη της εβδομάδας και θα καλέσουμε την Ιαπωνία να συμμετέχει σε περισσότερα γυμνάσια μαζί με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ».

Ο δε Αμερικανός υπουργός Αμυνας είπε ότι οι δύο σύμμαχοι θέλουν η Ιαπωνία να συμμετέχει σε κοινές αποστολές στην αυστραλιανή επικράτεια, όπου οι ΗΠΑ αναπτύσσουν από το 2012 στο Ντάργουιν περίπου 2.000 πεζοναύτες, οι οποίοι εναλλάσσονται ανά έξι μήνες.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι ΗΠΑ και Αυστραλία συμφώνησαν να αυξήσουν την κυκλική ανάπτυξη βομβαρδιστικών, καταδιωκτικών, πλοίων και στρατιωτών.

Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ θα διεισδύσει στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, υποστήριξε χτες ότι «σύντομα το ΝΑΤΟ θα διεισδύσει στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού» και ότι «η βασική τους γραμμή άμυνας θα εδραιωθεί στη Νότια Κινεζική Θάλασσα...».

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Ανόι του Βιετνάμ, στην έναρξη της 4ης Διεθνούς Βιομηχανικής Εκθεσης Ρωσίας - Βιετνάμ, ο Λαβρόφ μίλησε για «ισχυρή δέσμευση» που υπάρχει στην «περαιτέρω ώθηση των δεσμών με έναν διάλογο βασισμένο στην εμπιστοσύνη» και χαρακτήρισε την Εκθεση «σημαντική προσθήκη στις κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλοκαταγγέλλονται για «ολοένα πιο επικίνδυνες» ενέργειες στον Ινδο-Ειρηνικό (2023-06-08 00:00:00.0)
Για την «ισχυρότερη δυνατή θέση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απέναντι στην Κίνα (2023-03-18 00:00:00.0)
Επεκτείνονται οι ανταγωνιστικές συμμαχίες (2022-04-29 00:00:00.0)
Προς ακόμα πιο επιθετικό «αμυντικό δόγμα» η Ιαπωνία (2021-12-07 00:00:00.0)
Επαφές υψηλού επιπέδου για στρατιωτική συνεργασία και επενδύσεις (2021-12-07 00:00:00.0)
Ανακοίνωσαν κοινή ανάπτυξη πυραύλων «Κρουζ» (2020-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ