Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινδυνεύουν ζωές εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό, κρεβάτια

Παιδιά αποκλείονται από νοσοκομεία επειδή είναι γεμάτα, αργούν να λάβουν αναπνευστική υποστήριξη και να μπουν σε ΜΕΘ

«Ενα νεογέννητο βρέφος έχει εισαχθεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο είναι εντελώς γεμάτο, και έτσι ένα τρίχρονο παιδί αναγκάζεται να αναβάλει για τρίτη συνεχόμενη μέρα επείγουσα επέμβαση καρδιάς.

Ενα παιδί μεταφέρεται 150 χλμ. από το Ανόβερο, στο Μαγδεμβούργο μια νύχτα, γιατί όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα και στις 21 κλινικές εκεί κοντά.

Και υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά που ταλαιπωρούνται όλη τη νύχτα στην υποδοχή των νοσοκομείων, για να τα στείλουν μετά σπίτι, αφού δεν υπάρχει χώρος να νοσηλευτούν. 'Η νοσηλεύονται σε κανονικούς θαλάμους, αν και θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στην εντατική».

Το ρεπορτάζ της «Deutsche Welle» αποτυπώνει την τραγική κατάσταση των παιδιατρικών νοσοκομείων στη Γερμανία μετά από διαχρονική υποβάθμιση και περικοπές στο πλαίσιο της «αυτονομίας», της «αυτοχρηματοδότησης», της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, μέσω και του συστήματος των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (DRGs), που έχουν εισαχθεί και στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συγκυρία, μια ίωση του αναπνευστικού που κυκλοφορεί στον παιδικό πληθυσμό είναι αρκετή για να οδηγήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νοσοκομεία Παίδων στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ, με τους γιατρούς να λένε καθαρά ότι κινδυνεύουν ζωές...

«Τα παιδιά πεθαίνουν γιατί δεν μπορούμε πια να τα φροντίζουμε», προειδοποιεί ο M. Σάσε, ανώτερος γιατρός Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

Αλλά και η παιδίατρος του φημισμένου Νοσοκομείου «Σαριτέ» (Charite) στο Βερολίνο, Μ. Γιουσεφί, χαρακτηρίζει επικίνδυνη τν νοσοκομειακή περίθαλψη: «Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν όλο το 24ωρο όλα τα Επείγοντα Παίδων. Οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί, δεν μπορούμε πλέον να διασφαλίσουμε την παροχή περίθαλψης. Πρέπει να φροντίσουμε να μην πεθάνει κανένα παιδί σε αυτό το διάστημα».

Ελλειψη αναπνευστήρων και ΜΕΘ

Ο φετινός Δεκέμβρης στη Γερμανία είναι μήνας έξαρσης των ιώσεων και, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Robert Koch», σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους (σχεδόν 9 εκατ.) πάσχουν από κάποια ίωση του αναπνευστικού, κυρίως παιδιά 5 - 14 ετών. Ο ιός RS είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για παιδιά και βρέφη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια που απαιτούν ακόμα και τεχνητό - μηχανικό αερισμό.

Λόγω της πανδημίας COVID-19, της χρήσης μάσκας και της απομόνωσης, τα μικρά παιδιά έχουν κολλήσει τον ιό RS λιγότερο συχνά και τώρα βρίσκεται σε έξαρση, «γονατίζοντας» το γερμανικό σύστημα Υγείας, που ήδη «στενάζει» από τη χρόνια υπερφόρτωση.

Αντί όμως τα γερμανικά νοσοκομεία να ενισχυθούν με γενναία κρατική χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουν τις πολύπλευρες και μακρόχρονες επιπτώσεις της πανδημίας στη δημόσια υγεία, αναπτύσσοντας και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες Υγείας, ενισχύθηκε η επιχειρηματική λειτουργία τους. Ενδεικτικά, έλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δισεκατομμύρια ευρώ για τη «χασούρα» που είχαν από την αναβολή χειρουργείων και θεραπειών, λόγω της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρηματοδοτήθηκαν, δηλαδή, για τα άδεια κρεβάτια τους που τους στερούσαν έσοδα, υγειονομικοί βγήκαν σε εκ περιτροπής εργασία κ.ά., προκειμένου να μη βάλουν «λουκέτο»!

Ετσι, σήμερα «μερικές φορές δεν μπορούμε να δεχτούμε παιδιά, γιατί δεν έχουμε κρεβάτια. Ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να λάβουν αναπνευστική υποστήριξη, επειδή δεν επαρκεί ο εξοπλισμός για την παρακολούθηση του οξυγόνου. Πρόκειται για παιδιά που μπορεί να έχουν άπνοια. Παιδιά παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα και μεταφέρονται νωρίτερα από τις ΜΕΘ σε κανονικούς θαλάμους», δηλώνει η παιδίατρος Γιουσεφί.

1 στις 2 κλινικές διώχνει παιδιά επειδή δεν έχει άδεια κρεβάτια

Σύμφωνα με έρευνα της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ενωσης για την Εντατική Θεραπεία και την Επείγουσα Ιατρική (DIVI), 1 στις 2 κλινικές σε εθνικό επίπεδο αναγκάζεται να αποκλείει παιδιά από την εντατική παιδιατρική φροντίδα.

Από τα 110 νοσοκομεία Παίδων τα 43 δεν έχουν το τελευταίο διάστημα ούτε ένα άδειο κρεβάτι σε κανονικό θάλαμο.

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά, αλλά σχεδόν το 40% δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό και γι' αυτό δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όλα τα νοσοκομειακά κρεβάτια», σημειώνει ο Γ. Ντοτς, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας και πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής.

Τα γερμανικά νοσοκομεία Παίδων είχαν προβλέψει τι επιφύλασσε αυτός ο χειμώνας. Ηδη από τον περασμένο Γενάρη η πρωτοβουλία παιδιάτρων της πρωτεύουσας, «Berliner Kinderkliniken», απευθύνθηκε στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ τον Σεπτέμβρη ακολούθησε δεύτερη επιστολή, προς την γερουσιαστή Υγείας του Βερολίνου, Ουλ. Γκότε (Πράσινοι), και τον Σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργό Υγείας, K. Λάουτερμπαχ, χωρίς ανταπόκριση.

Μάλιστα ο Λάουτερμπαχ πρότεινε πρόσφατα, «για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση», να μετακινηθούν υγειονομικοί από άλλα τμήματα στις παιδιατρικές κλινικές! Γιατροί και νοσηλευτές αντιδρούν απέναντι στη γνωστή λογική των «μπαλωμάτων», σημειώνοντας πως όλα τα νοσοκομειακά τμήματα είναι οριακά σε προσωπικό και δεν μπορούν να διαθέσουν υγειονομικούς, μεγαλώνοντας τα ήδη υπάρχοντα κενά. Εξάλλου, ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε νοσοκομεία για ενήλικες δεν νιώθει «ασφάλεια» να μετακινηθεί σε νοσοκομείο Παίδων χωρίς να έχει αντίστοιχη εξειδίκευση ή εκπαίδευση.

Κύμα φυγής νοσηλευτών λόγω «οικονομικού καταναγκασμού»

Οπως σε όλα τα γερμανικά νοσοκομεία, έτσι και στα παιδιατρικά, σημαντικός αριθμός νοσηλευτών εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών.

Παρατηρείται ότι ενώ παλιότερα οι νοσηλευτές παρέμεναν 30 - 40 χρόνια στα νοσοκομεία, τώρα πολλοί εγκαταλείπουν μετά από 8 - 9 χρόνια κατά μέσο όρο.

«Πολλοί νοσηλευτές, αλλά και πολλοί γιατροί, φεύγουν από τα νοσοκομεία γιατί δεν μπορούν να αντέξουν αυτήν την οικονομική πίεση», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, αναφερόμενο στο σύστημα κοστολόγησης υπηρεσιών Υγείας DRG, το οποίο επιβάλλει στους υγειονομικούς έναν «μέσο» χρόνο νοσηλείας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Από το 2004, οι νοσοκομειακές υπηρεσίες αμείβονται σύμφωνα με τη διάγνωση και όχι με βάση την πραγματική δαπάνη προσωπικού και χρόνου που απαιτείται για μια ιατρική πράξη.

Αυτός ο «βραχνάς», αναφέρουν υγειονομικοί στο ρεπορτάζ, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού οδηγεί πολλούς νοσηλευτές και εργαζόμενους σε άλλες ειδικότητες να εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους.

Ακόμα και ο Γερμανός υπουργός Υγείας, μπροστά στο τραγικό αδιέξοδο όπου έχουν οδηγηθεί τα γερμανικά νοσοκομεία, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι «όχι ο οικονομικός καταναγκασμός, αλλά η ιατρική αναγκαιότητα θα πρέπει στο μέλλον να καθορίζει για τη θεραπεία στις κλινικές» και ότι η λογική «φτηνό και ποσοτικό» του συστήματος των DRGs θα πρέπει σύντομα να τελειώσει.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Λάουτερμπαχ, αποτυπώνοντας τα «σοβαρά προβλήματα» των νοσοκομείων, «οι ασθενείς στα γερμανικά νοσοκομεία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται λιγότερο από οικονομική άποψη και περισσότερο από ιατρική». Παραδέχτηκε πως με τα DRGs - σύστημα που στήριξαν όλες οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις επί δύο δεκαετίες - «υφίσταται μια τάση προς τη φτηνή περίθαλψη και νοσηλεία»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι κάποια «παρενέργεια» αλλά ο στόχος των DRGs και συνολικά της πολιτικής «εξορθολογισμού δαπανών» στη Γερμανία και σε όλη την ΕΕ, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Ανεξάρτητα από τις όποιες προσαρμογές λόγω της τραγικής κατάστασης που διαμορφώνει αυτή η πολιτική, στην πράξη η μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η επιχειρηματική λειτουργία τους, με έσοδα κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις απευθείας πληρωμές.

Είναι αποκαλυπτικό ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις 300 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο (2023 - 2024) για τα παιδιατρικά νοσοκομεία... Επιπλέον 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα λάβουν τα νοσοκομεία για να εξασφαλίσουν την επιβίωση μαιευτικών κλινικών, καθώς μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές έχουν κλείσει μαζικά τις τελευταίες δεκαετίες, ακριβώς επειδή «δεν συνέφερε» η λειτουργία τους...

Ξανά στα «πρόθυρα χρεοκοπίας» τα γερμανικά νοσοκομεία

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια - όπως και κατά την περίοδο της πανδημίας - τα γερμανικά νοσοκομεία βρίσκονται «στα πρόθυρα χρεοκοπίας», αυτήν τη φορά εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.

Σημειωτέον, το κύριο μέρος της χρηματοδότησης των γερμανικών νοσοκομείων προέρχεται από ίδια έσοδα, δηλαδή από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις απευθείας πληρωμές των ασθενών, ενώ το κράτος δίνει «συμβολικές» επιχορηγήσεις.

Προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας τους, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε «πακέτο βοήθειας» 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γερμανικής Ενωσης Νοσοκομείων, κατά μέσο όρο ένα νοσοκομείο επιβαρύνεται κάθε χρόνο με επιπλέον 6 εκατ. ευρώ μόνο για να πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ενδεικτικά, στο Νοσοκομείο «Verus Bonifatius», στο Μπαντ Σάλτσλιρφ της νοτιοδυτικής Γερμανίας, ο επικεφαλής, Τ. Ντίμερλινκ, δηλώνει ότι λόγω της κακής μόνωσης των τοίχων του κτιρίου το ενεργειακό κόστος είναι πολύ υψηλό. Η μακροχρόνια σύμβαση του νοσοκομείου με μια τοπική εταιρεία φυσικού αερίου λήγει στα τέλη της χρονιάς και η τιμή για την ανανέωση της σύμβασης θα δεκαπλασιαζόταν. «Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού αφορά την κάλυψη του κόστους ρεύματος και φυσικού αερίου», σημειώνει.

Ο Γ. Γκας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γερμανικής Ενωσης Νοσοκομείων, θεωρεί πως τα μέτρα στήριξης ήρθαν με καθυστέρηση και προστατεύουν μόνο βραχυπρόθεσμα ορισμένα νοσοκομεία από τη χρεοκοπία. Προσθέτει δε ότι πάνω από το 90% των γερμανικών νοσοκομείων θερμαίνονται με φυσικό αέριο και ότι τον χειμώνα το 60% από αυτά εξαρτώνται πλήρως από το φυσικό αέριο.

Για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, ορισμένα νοσοκομεία στρέφονται στο βιοαέριο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι περιφερειακοί πάροχοι Ενέργειας προειδοποιούν ωστόσο ότι το κόστος και γι' αυτήν την εναλλακτική πηγή Ενέργειας είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί την επόμενη χρονιά...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ