Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους εντείνουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους

Με σκοπό την κλιμάκωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων συνεδριάζει, το Σάββατο, στον Παλαμά, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Στον αυτοκινητόδρομο παραμένουν οι αγρότες της Καρδίτσας
Στον αυτοκινητόδρομο παραμένουν οι αγρότες της Καρδίτσας
Με τον κάμπο της Θεσσαλίας να δίνει κι αυτήν τη φορά τον τόνο, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται ξανά στους δρόμους, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Την κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα σηματοδοτεί το μπλόκο που έχει στηθεί από την προηγούμενη Πέμπτη στον παράλληλο δρόμο του αυτοκινητόδρομου Ε-65, στο Δέλτα, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή που επιστράτευσε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση.

Από εκείνη τη μέρα, καθημερινά οι αγρότες πραγματοποιούν συνελεύσεις και ολιγόωρους αποκλεισμούς του δρόμου, ενώ παράλληλα έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στα αιτήματά τους.

Ταυτόχρονα, το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ. στον Παλαμά, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών μέσα και από την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.

Παλεύουν για την επιβίωση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Μια σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας τους προηγούμενους μήνες, με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συντονίζοντας τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, επιβεβαιώνουν ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες βγαίνουν ξανά στους δρόμους όχι εθιμοτυπικά αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά τους.


Προβλήματα που ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα», αλλά αποτελούν γι' αυτούς μόνιμο βραχνά, αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί, με αποτέλεσμα ο αγρότης όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Οι αγρότες καταγγέλλουν, για παράδειγμα, ότι έσπειραν και όργωσαν τα χωράφια τους με το πετρέλαιο να κοστίζει 2,1 ευρώ το λίτρο.

Οσο για τα ψίχουλα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση, που έδωσε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των μπλόκων του προηγούμενου Φλεβάρη, οι αγρότες καταγγέλλουν ότι το ποσό αυτό (68 εκατομμύρια ευρώ) δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016 (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 δίνονταν περίπου 180 εκατομμύρια και η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 1 ευρώ/λίτρο. Για να υπάρχει «μέτρο σύγκρισης», την ίδια ώρα, κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα.

Αντίστοιχα, «ηλεκτροσόκ» παθαίνουν κάθε τόσο οι βιοπαλαιστές αγρότες αντικρίζοντας τους λογαριασμούς του ρεύματος, αφού εδώ κι έναν χρόνο φορτώνονται για τα καλά τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά «ζει και βασιλεύει», παραμένοντας ενσωματωμένη στους λογαριασμούς. Ενδεικτικά, η τιμή του αγροτικού ρεύματος από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 έχει σήμερα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 0,21 ευρώ/KWh. Αυξήσεις που μπορεί να οξύνθηκαν λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά είναι το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».

Ανάλογα διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής στα ύψη τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μονοπώλια που ελέγχουν τα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα.

Την ίδια ώρα, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εκκοκκιστές που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα, με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα «αρπάζουν» την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους. Και την ίδια ώρα τα προϊόντα φτάνουν στο ράφι και τη λαϊκή κατανάλωση 6 - 10 φορές ακριβότερα!

Ετσι και τη φετινή χρονιά, η πλειοψηφία των προϊόντων δόθηκε σε εξευτελιστικές τιμές ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, ενώ οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές τιμές σε προϊόντα όπως το βαμβάκι, τις πήραν για φέτος το χρηματιστήριο και οι εκκοκκιστές, αφού αυτήν την περίοδο η τιμή του είναι χαμηλότερη από πέρυσι (0,65 ευρώ το κιλό από 0,75 ευρώ).

Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» π.χ. στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (τα φωτοβολταϊκά, για παράδειγμα, έχουν εγγυημένη τιμή).

Το μόνο «εγγυημένο» για τους αγρότες είναι ότι θα παραμένουν απροστάτευτοι και από τις φυσικές καταστροφές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι βιώνουν επίσης αυτό που επιφυλάσσει ο ανταγωνισμός για το κέρδος εντός της ΚΑΠ και της ΕΕ, τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής, της γης και το διαχρονικό ξεκλήρισμα των πιο αδύναμων οικονομικά συναδέλφων τους, την ερήμωση των χωριών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους αγρότες εξαιτίας και των αλλαγών που θα φέρει σε επιδοτήσεις - καλλιέργειες. Ενδεικτικά, στον νομό Καρδίτσας θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις που φτάνουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Οι αγρότες δεν περιορίζουν τις διεκδικήσεις τους στα πλαίσια των «δημοσιονομικών δεδομένων» και των «αντοχών» της οικονομίας που επικαλείται η κυβέρνηση.

Προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ