Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Διακογιάννης

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

INTIME SPORTS

«Εφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών στην τηλεόραση. Εμβληματική μορφή της αθλητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, διέθετε ευρύ φάσμα γνώσεων στον κλασικό αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο, ενώ υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της τηλεοπτικής αθλητικής δημοσιογραφίας, ξεχωρίζοντας για τις περιγραφές του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, ως αθλητής του στίβου. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, αλλά τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ τους Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία, και πλήθος άλλων διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων, καθώς επίσης Ολυμπιακούς Αγώνες και διοργανώσεις στίβου, πάνω στον οποίο είχε εξαιρετικές γνώσεις.

Από τον Σεπτέμβρη του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της μακροβιότερης εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης, της ιστορικής «Αθλητικής Κυριακής». Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 χρόνια ποδόσφαιρο» («Μίλητος» 2006), το «60 χρόνια Μουντιάλ» («Λιβάνης» 1990), το «Οι μεγάλες μορφές του αθλητισμού» («Κάκτος» 1979) κ.ο.κ.

Ηταν επίσης παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών, αφού, όπως είχε δηλώσει, η μουσική ήταν η μεγάλη του αγάπη εκτός του αθλητισμού. Μια απ' αυτές τις εκπομπές μεταδιδόταν από τον ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM», στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, με θέμα τη γαλλική μουσική.

«Του Διακογιάννη η φωνή» θα μείνει για πάντα στην Ιστορία

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «"Του Διακογιάννη η φωνή", όπως λέει και το γνωστό τραγούδι, θα μείνει για πάντα στην Ιστορία. Συντρόφευε για δεκαετίες τα σπίτια μας τα κυριακάτικα βράδια, περνώντας από γενιά σε γενιά τον χαρακτηριστικό του τρόπο μετάδοσης των αγώνων και των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Πλούτιζε το αθλητικό θέαμα με τον αστείρευτο και γλαφυρό του λόγο, γεμάτο γνώση για το ποδόσφαιρο, τον κλασικό αθλητισμό που τόσο αγαπούσε, αλλά και για πολλά κοινωνικά ζητήματα.

Για τον θάνατό του το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ