Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σήμερα η μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Πολύμορφες δράσεις και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, μπροστά και στην πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη

Με τη σημερινή μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ, η οποία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από το μπλόκο και θα κατευθυνθεί στην πόλη της Καρδίτσας, συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες των αγροτών του νομού Καρδίτσας, οι οποίοι παραμένουν στο μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά για πέμπτη συνεχόμενη μέρα.

Με αυτόν τον τρόπο και ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν βγήκαν στους δρόμους για να ζητιανέψουν ψίχουλα, αλλά για να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αποδεκατίζει το εισόδημά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων που αφορούν την επιβίωσή τους.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτά για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, προστασία από τις φυσικές καταστροφές και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών του μπλόκου τονίζει τη σημασία που έχουν οι πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο. Και, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύει ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση, που έδωσε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των μπλόκων του προηγούμενου Φλεβάρη. Το ποσό αυτό (68 εκατομμύρια ευρώ) δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016, με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 δίνονταν περίπου 180 εκατομμύρια και η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 1 ευρώ/λίτρο. Για να υπάρχει «μέτρο σύγκρισης», την ίδια ώρα, κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατ. ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα.

Πολύμορφες δράσεις και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Σε πολύμορφες δράσεις προχωράνε και οι αγρότες της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οργανώνονται συνεδριάσεις Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις με βάση τα οξυμένα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στα Φάρσαλα, ενώ αύριο Πέμπτη με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας θα γίνει σύσκεψη αγροτών στον Πλατύκαμπο.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες σε μια σειρά Αγροτικούς Συλλόγους του νομού Λάρισας, όπου μέχρι στιγμής παρατηρείται μαζική συμμετοχή. Σήμερα θα γίνουν εκλογές για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου στον Αετόλοφο Αγιάς, την Παρασκευή στον Αγροτικό Σύλλογο Αγιάς, το Σάββατο εκλογές για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Μελιβοίας και τη Δευτέρα εκλογές για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Νερόμυλων Αγιάς.

Στα Τρίκαλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά του νομού. Χθες έγιναν περιοδείες σε Μικρό Κεφαλόβρυσο και Φήκη, σήμερα στο Μεγαλοχώρι, αύριο στη Νομή και την Παρασκευή στο Ζάρκο. Ταυτόχρονα καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν με τα τρακτέρ τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στα σχολεία της Μπάρας.

Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει διαμορφώσει για τις επόμενες μέρες και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Στο Αίγιο

Σε κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα θα προχωρήσει την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», μετά από πρόσφατη απόφαση Γενικής του Συνέλευσης, με αιτήματα όπως αυτά που παλεύουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στη συνέλευση αποφασίστηκε επίσης ο Σύλλογος να πάρει μέρος στη σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 8 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ