Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και της ενημέρωσης του λαού

Την ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση και διαπλοκή ανάμεσα σε επιχειρήσεις των ΜΜΕ και το κράτος, την επέκταση της εργασιακής κόλασης για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και τη φίμωση κάθε φωνής που είναι ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου με πρόσχημα τη «δεοντολογία», προβλέπει μεταξύ άλλων το αντιδραστικό νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, δηλαδή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Οικονόμου, το οποίο ήδη βρίσκεται στη φάση της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο - Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις». Χτες γνώμη εξέφρασαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς ενώ ακολούθησε η συζήτηση επί των άρθρων.

Το ΚΚΕ από την αρχή τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, με τον ειδικό του αγορητή, Μανώλη Συντυχάκη, να αναδεικνύει τον αντιδραστικό του χαρακτήρα.

Για παράδειγμα, το άρθρο 3 προβλέπει ότι με πρόσχημα τη διαφάνεια εκείνοι που θα εκτιμούν σε ποια ΜΜΕ θα δίνεται κρατική διαφήμιση, είναι τα κρατικά κυβερνητικά επιτελεία, με τη μερίδα του λέοντος να δίνεται όπως πάντα στα μεγάλα ΜΜΕ. Οπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, αν η κυβέρνηση ήθελε τη διαφάνεια θα είχε κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ που είχε καταθέσει με αφορμή τη λίστα Πέτσα και προέβλεπε τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να μεταδίδονται απολύτως δωρεάν, δεύτερον, η δημοσιοποίηση των στοιχείων της όποιας κρατικής διαφήμισης να γίνεται άμεσα και, τρίτον, να υπάρχει αναδρομικός έλεγχος δεκαετίας για να δει ο ελληνικός λαός πού πήγαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης.

Επίσης, για το άρθρο 4, που προβλέπει την εγγραφή των μέσων του έντυπου Τύπου στο σχετικό Μητρώο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξασφαλίζει τη διαφάνεια και ότι μπορεί κάποιος να διεκδικήσει αποζημίωση από τους μετόχους του Μέσου, επειδή στο Μητρώο αναγράφονται και τα στοιχεία των μετόχων. Ομως, στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο δ, προβλέπεται ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση αναγραφής των μετόχων οι εταιρείες του έντυπου Τύπου που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι ένα έντυπο Μέσο πανελλαδικής εμβέλειας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 εργαζόμενους. Πέρα από τις απολύσεις που προδιαγράφονται, δεν διευκρινίζεται αν ακόμα και αυτοί οι 15 θα είναι με μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ΣΣΕ. Και επειδή βέβαια οι ανάγκες των μεγάλων Μέσων δεν καλύπτονται με 15 εργαζόμενους είναι πασιφανές ότι αυτές θα καλυφθούν με εργαζόμενους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το άρθρο 32. Ο νόμος Παππά του ΣΥΡΙΖΑ καθόρισε στους 400 τους εργαζόμενους στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ τροπολογία του ίδιου κατάργησε τις ειδικότητες. Ηρθε ο νόμος Λιβάνιου για να ορίσει ότι από τους 400 το 15% θα είναι από «διασυνδεδεμένες εταιρείες» του ομίλου, δηλαδή ενοικιαζόμενοι, μπλοκάκια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.ο.κ., για να έρθει τώρα με το νομοσχέδιο αυτό ο Οικονόμου να αυξήσει το 15% στο 25%.

Το άρθρο 25 χαρακτηρίστηκε από τον Μ. Συντυχάκη ένα από τα πιο επικίνδυνα άρθρα. Αφορά τη σύσταση επιτροπής για την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, που, όπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, «σημαίνει προαγωγή και προβολή της κυρίαρχης ιδεολογίας, πολιτικής και προπαγάνδας, των συμφερόντων, δηλαδή, των επιχειρηματικών ομίλων, σε αντίθεση με την τάση εξαφάνισης θεμάτων, θέσεων πολιτικής και δράσης των οργανώσεων του εργατικού, λαϊκού κινήματος». Εξάλλου, επισήμανε ότι πάει πολύ να μιλάνε για δεοντολογία όταν τα κανάλια και η ΕΡΤ καταστρατηγούν την υποχρέωση της αναλογικής εκπροσώπησης του ΚΚΕ, με βάση το εκλογικό του ποσοστό, στις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων. «Αν αυτό δεν είναι επιβολή μιντιακού αυταρχισμού, τότε τι είναι;», σχολίασε.

Κατά την ακρόαση των φορέων, αναδείχτηκε ότι πολύτιμο δεκανίκι της κυβέρνησης για τις επικίνδυνες μεταρρυθμίσεις που προωθεί αποτελεί και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στις Ενώσεις του χώρου και πρώτα και κύρια στην ΕΣΗΕΑ, όπου στην ηγεσία πάνε χέρι χέρι οι παρατάξεις των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μ. Αντωνιάδου, βρήκε για το νομοσχέδιο ότι «επιχειρεί να θεσπίσει κανόνες για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο». Συμφώνησε βέβαια με το άρθρο 25 και για τα μάτια του κόσμου ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 32, το οποίο όμως είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης, εδώ και μήνες - βάζοντας τον κλάδο στον πάγο - αυτής της πλειοψηφίας με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ