Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Κατηγορεί την Κίνα για σχέδια αλλαγής του «στάτους κβο» στα σύνορα

Μετά την πρόσφατη συμπλοκή στη «Γραμμή Ελέγχου» στα Ιμαλάια

Ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Ρατζνάθ Σινγκ, κατηγόρησε τις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις για προσπάθειες «να αλλάξουν μονομερώς το "στάτους κβο" παραβιάζοντας τη Γραμμή Αποτελεσματικού Ελέγχου» - δηλαδή τα «ντε φάκτο» σύνορα των δύο χωρών, που διατηρούν εδαφικές διαφορές στα Ιμαλάια - μετά από τη συμπλοκή που σημειώθηκε στις αρχές της βδομάδας.

Ο ίδιος μίλησε για «συμπλοκή» που «έλαβε χώρα στη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε ότι «ο ινδικός στρατός εμπόδισε θαρραλέα τον κινεζικό στρατό να εισβάλει στο έδαφός μας και ανάγκασε (τους Κινέζους στρατιώτες) να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ορισμένοι στρατιώτες των δύο πλευρών τραυματίστηκαν στη συμπλοκή».

Διεθνή πρακτορεία σχολίασαν ότι η αντιπαράθεση σημειώθηκε μετά τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ινδίας κοντά στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον Σινγκ, το συμβάν απασχόλησε και συνάντηση που είχαν στις 11 Δεκέμβρη τοπικοί στρατιωτικοί διοικητές των δύο πλευρών.

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, απέφυγε να επιβεβαιώσει το περιστατικό, λέγοντας ότι «από όσο γνωρίζουμε, η κατάσταση στα σύνορα Κίνας - Ινδίας είναι γενικά σταθερή. Οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει ομαλή επικοινωνία για ζητήματα σχετικά με τη μεθόριο, μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών».

Απευθυνόμενος πάντως στην ινδική πλευρά εξέφρασε την ελπίδα αυτή «να εργαστεί μαζί μας στην ίδια κατεύθυνση, να τηρήσει με ειλικρίνεια τη σημαντική κοινή κατανόηση που έχουν επιτύχει οι ηγέτες των δύο πλευρών και να δράσει αυστηρά σύμφωνα με το πνεύμα των αντίστοιχων διμερών συμφωνιών, να διατηρηθούν από κοινού η ειρήνη και η ηρεμία στα σύνορα». Για το συγκεκριμένο περιστατικό παρέπεμψε στις «αρμόδιες αρχές».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού υποστήριξε ότι τα στρατεύματα της χώρας του «παρεμποδίστηκαν από τον ινδικό στρατό ο οποίος διέσχισε παράνομα τη Γραμμή» και συμπλήρωσε ότι «τα μέτρα αντίδρασής μας ήταν επαγγελματικά, κλασικά και σταθερά και σταθεροποίησαν την κατάσταση επί του εδάφους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρή επιδείνωση σχέσεων με αφορμή τη δολοφονία Καναδού Σιχ (2023-09-21 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες για νέο συνοριακό επεισόδιο (2020-09-02 00:00:00.0)
Παρατείνεται η διένεξη για μεθοριακή περιοχή στα Ιμαλάια (2017-08-12 00:00:00.0)
Αιματοβαμμένες κάλπες (2002-09-17 00:00:00.0)
«Ηξεις αφήξεις» Ράμσφελντ (2002-06-14 00:00:00.0)
Διέλυσε τις «παρεξηγήσεις» ο «φυσικός σύμμαχος» Πάουελ (2001-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ