Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμπλοκή με νεκρούς στα σύνορα με το Πακιστάν

Ενοπλη συμπλοκή μεταξύ Αφγανών Ταλιμπάν και Πακιστανών στρατιωτών σημειώθηκε στα σύνορα των δύο χωρών το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6 αμάχων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 12 άλλων ατόμων.

Σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό, δυνάμεις των Ταλιμπάν - οι οποίοι από τον Αύγουστο του 2021 ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν - άνοιξαν πυρ σε σημείο διέλευσης των συνόρων. Το Ισλαμαμπάντ έκανε λόγο για «απρόκλητους και αδιάκριτους πυροβολισμούς». Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τσαμάν της επαρχίας Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν.

«Οι πακιστανικές συνοριακές δυνάμεις απάντησαν κατάλληλα, αν και μετρημένα, κατά της αδικαιολόγητης επίθεσης, αλλά απέφυγαν να στοχεύσουν αθώους πολίτες στην περιοχή», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η ίδια ανακοίνωση πρόσθεσε ότι «το Πακιστάν προσέγγισε επίσης τις αφγανικές αρχές στην Καμπούλ για να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε τη λήψη αυστηρών μέτρων ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ανάλογο περιστατικό στο μέλλον». Ανώτερος αξιωματούχος των τοπικών αρχών (της πακιστανικής επαρχίας) ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να κόψουν ένα μέρος του συνοριακού φράχτη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα τροφή στη συζήτηση για την «ασφάλεια στο Αφγανιστάν» έδωσε και η επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε τη Δευτέρα, σε ξενοδοχείο της Καμπούλ, όπου συχνάζουν Κινέζοι υπήκοοι. Τρία άτομα άνοιξαν πυρ μέσα στο πολυώροφο ξενοδοχείο «Kabul Longan» στο κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την επίθεση πηδώντας από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Η επίθεση σημειώθηκε μια μέρα αφότου ο πρεσβευτής της Κίνας συναντήθηκε με τον Αφγανό υφυπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και ζήτησε περισσότερη προσοχή στην ασφάλεια της πρεσβείας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ