Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΚΙΝΑ
Σύνοδος στην Τεχεράνη για ενίσχυση «στρατηγικών σχέσεων»

Στρατηγικές για την εφαρμογή της 25ετούς συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν στις 27 Μάρτη 2021 (πιθανής αξίας άνω των 400 δισ. δολαρίων) εξέτασαν χτες Κίνα και Ιράν στη διάρκεια συνάντησης ανώτερων αξιωματούχων στην Τεχεράνη.

Επικεφαλής της σινικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χου Τσουνχούα, και επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας ο ομόλογός του, Μοχάμαντ Μοκχβπίρ, που προέβλεψε την πιθανή υπογραφή 16 μνημονίων συναντίληψης.

Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την πρόσφατη τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία τόνισε ότι η χώρα του δεν παραμελεί τις σχέσεις της με το Ιράν καθώς τις αναπτύσσει παράλληλα με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, θυμίζοντας την απόφαση για κοινό σχέδιο δράσης που καλύπτει την περίοδο 2023 - 2027. Ο Κινέζος διπλωμάτης ανέφερε χτες πως η Κίνα και το Ιράν μοιράζονται παραδοσιακές σχέσεις φιλίας, καθώς αμφότερες αποφάσισαν να θωρακίσουν και να αναπτύξουν μια συνολική «στρατηγική εταιρική σχέση».

Την Κυριακή πάντως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει για εξηγήσεις τον Κινέζο επιτετραμμένο στην Τεχεράνη με αφορμή την αναφορά μέρους της κοινής διακήρυξης Κίνας - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε τρία νησάκια του Περσικού που είχε καταλάβει ο ιρανικός στρατός μετά την αποχώρηση βρετανικών στρατευμάτων το 1971. Στη διακήρυξη γίνεται αναφορά στήριξης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διεκδικούν για τον εαυτό τους τις νησίδες Μεγάλη Τουνμπ, Μικρή Τουνμπ και Αμπού Μούσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ