Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αιματηρή καταστολή στις συνεχείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ακόμα 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Περού από την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής εναντίον διαδηλωτών που συμμετείχαν σε νέες πορείες κατά της νέας Προέδρου της χώρας, Ντίνας Μπολουάρτε, μέχρι πρότινος αντιπροέδρου, η οποία ανέλαβε την προεδρία ύστερα από την καθαίρεση και σύλληψη του επίσης σοσιαλδημοκράτη Π. Καστίγιο.

Διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μεταξύ άλλων στις περιφέρειες Αρεκίπα και Τσιντσέρος, με βασικά αιτήματα την απελευθέρωση του φυλακισμένου Καστίγιο και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, ο θάνατος άλλων δύο ανθρώπων, νεαρής ηλικίας, ενώ στα νέα θύματα περιλαμβάνονταν τρεις έφηβοι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Μεξικού, Αργεντινής, Βολιβίας και Κολομβίας με κοινή ανακοίνωση εξέφρασαν υποστήριξη στον Καστίγιο, ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη βδομάδα από την προεδρία του Περού με απόφαση του Κογκρέσου και τέθηκε υπό κράτηση. Στην κοινή παρέμβαση αναφέρεται ότι ο Καστίγιο «μετατράπηκε σε θύμα διωγμού, εχθρικού, αντιδημοκρατικού, κατά παράβαση του άρθρου 23 της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ενώ προστίθεται ότι «παροτρύνουμε όλους όσοι αποτελούν μέρος των (περουβιανών) θεσμών να απόσχουν από την αναίρεση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις ελεύθερες εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Καστίγιο συνελήφθη με τις κατηγορίες για «στάση» και «συνωμοσία», μετά από προσπάθειά του να διαλύσει το Κογκρέσο, λίγο πριν αυτό ψηφίσει για την αποπομπή του.

Η νέα κυβέρνηση, υπό την πίεση και των διαδηλώσεων, έχει ανακοινώσει ότι εκλογές θα γίνουν το 2024, αντί του 2026.

Από τη μεριά του, ο Καστίγιο, στη διάρκεια ακρόασής του, έκανε λόγο για «άδικη και αυθαίρετη κράτησή» του και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του «για την προσπάθεια και την πάλη» τους. Κάλεσε δε τις δυνάμεις ασφαλείας «να κατεβάσουν τα όπλα τους και να πάψουν να σκοτώνουν ανθρώπους που διψούν για δικαιοσύνη».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι οι αρχές διέταξαν να κλείσει και το διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Κούσκο, βασικό τουριστικό προορισμό της χώρας. Σύμφωνα με το «Telesur», έκλεισε και το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει την Κούσκο με το μνημείο Μάτσου Πίτσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ