Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με ΜΑΤ και χημικά απαντά η κυβέρνηση στις διεκδικήσεις για αναβάθμιση των σπουδών

Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων χτες στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αθήνα

Με επίθεση από τα ΜΑΤ αντιμετωπίστηκαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, κατά την κινητοποίησή τους στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που συνεχιζόταν χτες με παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν για να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, ωστόσο όταν πενταμελής αντιπροσωπεία ζήτησε να τα καταθέσει στη Σύνοδο, η απάντηση ήταν απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. «Αντί η υπουργός να δεχτεί την αντιπροσωπεία των φοιτητών, δεχτήκαμε απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά! Ετσι απάντησαν στα δίκαια αιτήματά μας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η κρατική καταστολή πάει χέρι χέρι με την αντιεκπαιδευτική πολιτική, με την άρνηση όλων των κυβερνήσεων να ακούσουν τη φωνή των φοιτητών!», τονίζουν σε σχόλιό τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα Πανεπιστήμια της Αθήνας.

Οπως αναφέρεται σε αποφάσεις Συλλόγων για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης μετά από πρόταση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα Διοικητικά Συμβούλιά τους, «η Σύνοδος των Πρυτάνεων πραγματοποιείται σε απομακρυσμένο ξενοδοχείο στη Νέα Ερυθραία. Για ακόμη μια φορά η Σύνοδος διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, με παρουσία αστυνομίας σε όλη τη γύρω περιοχή, μακριά από τους φοιτητές, τους Συλλόγους μας, τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες μας. Συζητούν για το μέλλον και τις σπουδές μας, για εμάς χωρίς εμάς!».


Οι φοιτητικοί σύλλογοι προβάλλουν τα αιτήματά τους για: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών. Πρόσληψη καθηγητών. Αναβάθμιση υποδομών, βιβλιοθηκών και εργαστηρίων. Αναβάθμισή των εστιών, αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων.

«Αυτά είναι που αφορούν σήμερα κάθε φοιτητή και θα έπρεπε να απασχολεί πρυτανείες και υπουργείο η ουσιαστική επίλυσή τους», τονίζουν σημειώνοντας πως «διαχρονικά απέναντι στα αιτήματα και τις ανάγκες μας σφυρίζουν αδιάφορα. Φοβούνται τον οργανωμένο αγώνα, τη διεκδίκηση, για αυτό εντείνουν την τρομοκρατία, για αυτό εκπαιδεύουν τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στον "εχθρό λαό"!

Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του! Για αυτό βάζει μπροστά ως "λαγούς" μία σειρά πρυτανικές αρχές για την εφαρμογή της διάταξης του νόμου - πλαισίου, που προβλέπει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια για την εκλογή εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης! Σαν τον κλέφτη, μέσα στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, τρέχουν να υλοποιήσουν τον νόμο - έκτρωμα! Αν μπορούσαν θα έκαναν τις εκλογές ανήμερα την Πρωτοχρονιά! "Καίγονται" να υλοποιήσουν τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουμε μπλοκάρει και για να το πετύχουν θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη φωνή, τους αγώνες, τους Συλλόγους μας! Με "συμβούλια φοιτητών" - παπαγαλάκια των κυβερνήσεων και των διοικήσεων νομίζουν ότι θα περάσουν πιο εύκολα τη γενίκευση των διδάκτρων, τα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, την πλήρη εξίσωση με τα 3ετή ιδιωτικά κολέγια, τα νοίκια στις εστίες, τις περικοπές στη σίτιση, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία!», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ