Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Σχέδιο για τη Δικαιοσύνη για να λάβει τα κονδύλια της ΕΕ

Η Πολωνία θα υποβάλει σχέδιο τροποποιήσεων σε νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριό της αυτήν τη βδομάδα για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις για τη λήψη ευρωενωσιακών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, με φόντο και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό της με το Βερολίνο.

Η πρόσβαση της Πολωνίας σε 23,9 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 11,5 δισ. ευρώ φθηνών δανείων είχε μπλοκαριστεί εδώ και μήνες λόγω διαμάχης με τις Βρυξέλλες για την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Τον Ιούνη, η Κομισιόν δήλωσε ότι εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας, αλλά τα χρήματα δεν θα εισρεύσουν έως ότου η Βαρσοβία προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ ζήτησε από την Πολωνία να διαλύσει ένα πειθαρχικό τμήμα για δικαστές και επέβαλε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τη μέρα στην Πολωνία για μη συμμόρφωση. Η Βαρσοβία έχει αντικαταστήσει από τότε το τμήμα με ένα νέο σώμα.

Σε αντίστοιχη αντιπαράθεση βρίσκεται η ΕΕ με την Ουγγαρία, η οποία αποφάσισε τελικά να εγκρίνει την παροχή 18 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία για το 2023 και τον ελάχιστο φόρο 15% για μεγάλους ομίλους. Στον συμβιβασμό, η ΕΕ ενέκρινε το ουγγρικό σχέδιο ανάκαμψης και η Βουδαπέστη θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση για την εφαρμογή μέτρων «κατά της διαφθοράς» για να εκταμιευτούν τα 5,8 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ