Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ποινή φυλάκισης και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στον Ιμάμογλου

Με φόντο διεργασίες ενόψει των εκλογών στη χώρα

Σε φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 2 χρόνια, 7 μήνες και 15 μέρες καταδικάστηκε χτες ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που στις τελευταίες εκλογές επικράτησε ως βασικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού CHP (με τη στήριξη και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης) έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ που για δεκαετίες είχε το «τιμόνι» της τουρκικής μεγαλούπολης.

Εξι μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και ενώ πυκνώνουν σενάρια για υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά και διεργασίες στην αντιπολίτευση για το ποιος είναι ο «ικανότερος» για να αναμετρηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο 52χρονος Ιμάμογλου καταδικάστηκε χτες για «προσβολή αξιωματούχων». Η καταδίκη αφορά σε δηλώσεις που έκανε το 2019, χαρακτηρίζοντας «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σ. Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Στις επαναληπτικές εκλογές ο Ιμάμογλου αναδείχθηκε και πάλι νικητής.

Ο Ιμάμογλου ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Επειδή η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή», δήλωσε μετά την ετυμηγορία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αδιανόητη» και «πολιτική». Υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο με συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου».

Την Τρίτη, σε συνέντευξή του, ο Ιμάμογλου - που εδώ και μήνες εμφανίζεται ως ένας από τους ισχυρότερους πιθανούς «αντιπάλους» του Ερντογάν για την τουρκική προεδρία - είχε δηλώσει ότι «οι ώμοι (του) είναι ικανοί να σηκώσουν κάθε είδους ευθύνες». Πάντως οι διεργασίες στην αντιπολίτευση συνεχίζονται, με την πολυκομματική συμμαχία όπου συμμετέχει και το CHP να συνεχίζει επαφές για έναν κοινό υποψήφιο, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα, ακόμα. Ο δε ηγέτης του CHP, Κ. Κιλιντσάρογλου, φέρεται να επιδιώκει να είναι ο ίδιος υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ