Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το ΚΚΕ στο πλευρό του λαού της περιοχής

Ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε προς τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους, όπως κάνει χρόνια τώρα. Επισήμανε τις ευθύνες και την κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος του πυρόπληκτου λαού της περιοχής, «που δίνει αγώνα επιβίωσης με τις συνέπειες της φωτιάς και της αβάσταχτης ακρίβειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο ο κλάδος των ρετσινάδων και δασεργατών, όσο και συνολικότερα ο λαός της περιοχής, κάνοντας αναφορά στην τραγική κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας, του οδικού δικτύου, στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και στους κινδύνους και τις συνέπειες που πληρώνει ο λαός από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις πολιτικές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μίλησε ακόμα για τους αγώνες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τα συμπεράσματα από αυτούς, κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να διεκδικήσουν αποφασιστικά τα δικαιώματά τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να κάνουν πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ πιο δυνατό».

Σε δήλωσή του, και με αφορμή τα ζητήματα που είτε τέθηκαν από τους ρετσινάδες και δασεργάτες είτε προέκυψαν μέσα από την ουσιαστική συζήτηση που έγινε, ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρει:

«Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας που χτυπήθηκε από την πυρκαγιά του 2021 έχει καταδικάσει τους υπεύθυνους αυτής της καταστροφής, έχει καταλογίσει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης της φωτιάς και προστασίας του δάσους, τη μη έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων μέτρων κατάσβεσης. Αυτά δεν διαγράφονται.

Ο λαός της περιοχής έχει δώσει απάντηση με τους αγώνες του και διεκδικεί ουσιαστικές αποζημιώσεις, μέτρα προστασίας του δάσους και αντιπλημμυρική θωράκιση. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται, το κυβερνητικό σχέδιο Μπένου δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των πληγέντων από την πυρκαγιά, τις λαϊκές οικογένειες της Β. Εύβοιας, είναι στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων που αξιοποιούν τις καταστροφές για να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες δέχθηκαν συντριπτικό πλήγμα, διεκδίκησαν και διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, με καλές αμοιβές, ασφάλιση και προστασία της ζωής τους. Κανείς δεν τους κάνει χάρη! Τα παιχνίδια χειραγώγησης και διάσπασης δεν θα περάσουν.

Το πρόγραμμα απασχόλησης των δασεργατών που βρίσκεται σε εξέλιξη καθυστέρησε δραματικά. Η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εκδόθηκε τον Μάρτη και εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2022, με την πρόσληψη μόνο 137 εργαζομένων, οι δασεργάτες πληρώθηκαν τον Νοέμβρη. Αναμένεται (!) η εφαρμογή της 2ης ΚΥΑ, για τον δεύτερο κύκλο προσλήψεων και ακόμα δεν έχει καθοριστεί πόσοι ρετσινάδες - δασεργάτες θα εργαστούν. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύουν σε πολύ σκληρές, επικίνδυνες συνθήκες, με εντατικοποίηση της δουλειάς. Θρηνούν δύο νεκρούς, αδικοχαμένους συναδέλφους τους.

Στη σύμβαση των δασεργατών δεν προβλέπεται 13ος και 14ος μισθός και δεν καταχωρούνται δασεργατικά Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα. Από τη συζήτηση προκύπτει η ανάγκη καθιέρωσης της 6ωρης εργασίας, λόγω του βαρέος και επικίνδυνου χαρακτήρα του κλάδου. Δεν διατίθενται τα κατάλληλα μέσα προστασίας και ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη δουλειά τους.

Το ΚΚΕ, όπως όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό τους, στηρίζει τον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματά τους.

Να εξασφαλιστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του 2ου κύκλου των προσλήψεων και το δικαίωμα για σταθερή δουλειά σε όλους τους ρετσινάδες και δασεργάτες, να μη μείνει κανείς άνεργος και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Να αυξηθούν οι μισθοί που τους κατατρώνε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός και να καθιερωθεί ο 13ος και 14ος μισθός, τα ένσημα να είναι δασεργατικά Βαρέα και Ανθυγιεινά και η εργασία να γίνει 6ωρη.

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής τους και να δοθούν τα αναγκαία για τη δουλειά τους εργαλεία.

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της συλλογικής μεταφοράς των συνεργείων που βρίσκονται σε απόσταση από τον τόπο διαμονής και άμεσα να καταβληθεί αποζημίωση για τα καύσιμα σε όσους χρησιμοποιούν ατομικά μέσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ