Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γαλλογερμανικές κινήσεις για «επιθετική απάντηση» στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Σε συντονισμό κινήσεων - παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις - προχωρούν Γερμανία και Γαλλία για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους, στον ανταγωνισμό που δυναμώνει και με την πλευρά των ΗΠΑ.

Χτες, οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ και Γερμανίας Ρ. Χάμπεκ ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν νέα μέτρα για να στηρίξουν τις «πράσινες βιομηχανίες» της ΕΕ, λέγοντας πως προσβλέπουν σε μια «επιθετική απάντηση» στον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), ο οποίος δίνει κρατικές επιχορηγήσεις και διευκολύνσεις αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων σε αμερικανικά και άλλα μονοπώλια που παράγουν σε αμερικανικό έδαφος.

Οπως τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Θα φροντίσουμε ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο».

Προτείνονται τέσσερις στόχοι για την υποστήριξη της «πράσινης» βιομηχανικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης και η διαφοροποίηση της πρόσβασης της Ευρώπης σε πράσινες τεχνολογίες και πηγές.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Γαλλίας προέβλεψε νωρίτερα πως η οικονομία της χώρας οδεύει προς «απότομη επιβράδυνση» μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, προειδοποιώντας πως θα ανακάμψει «μόνο σταδιακά». Ως βασικά επιχειρήματα για αυτή την πρόβλεψη επικαλέστηκε την ασθενέστερη ζήτηση για γαλλικές εξαγωγές προϊόντων, τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια που μειώνουν την κατανάλωση στις αγορές της χώρας. Προειδοποιεί επίσης πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύφεσης, «αν και θα είναι προσωρινή και περιορισμένη».

«Η οικονομική δραστηριότητα θα περάσει από δύο διακριτές φάσεις: Μια απότομη επιβράδυνση από τον φετινό χειμώνα, ακολουθούμενη από μια χαλάρωση των πληθωριστικών εντάσεων και μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης το 2024 και το 2025» αναφέρει σχετική ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας.

Παράλληλα, το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» εκτίμησε σε περίπου 1 τρισ. δολάρια τον λογαριασμό στην ΕΕ από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Προέβλεψε δε πως η βαθύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών «μόλις αρχίζει». Προειδοποιεί πως ακόμη και με περισσότερες εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ να τίθενται σε λειτουργία, η αγορά αναμένεται «να παραμείνει στενή μέχρι το 2026», οπότε θα αυξηθεί η παραγωγή περισσότερο από τις ΗΠΑ έως το Κατάρ. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα είναι εφικτή μία αποκλιμάκωση στις τιμές Ενέργειας, τουλάχιστον για τις χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ